НАПРЕДОК ВО МЕДИЦИНАТА

Вакцината која ги убива клетките на ракот за првпат инјектирана кај пациент

Потенцијален лек, наречен CF33-hNIS (или Вакцина), е всушност она што се нарекува онколитичен вирус, генетски модифициран вирус дизајниран да селективно инфицира и убива канцерогени клетки додека го штеди здравјето.

Извор: google

Потенцијален лек, наречен CF33-hNIS (или Вакцина), е всушност она што се нарекува онколитичен вирус, генетски модифициран вирус дизајниран да селективно инфицира и убива канцерогени клетки додека го штеди здравјето.
Во случајот со CF33-hNIS, модифицираниот вирус на сипаници дејствува така што влегува во клетките и се размножува. На крајот, инфицираната клетка пука, ослободувајќи илјадници нови вирусни честички кои дејствуваат како антигени, стимулирајќи го имунолошкиот систем да ги нападне блиските канцерогени клетки.

Експериментален вирус кој ги убива клетките на ракот во клиничко испитување, првпат е применет на луѓе, со надеж дека конечно ќе биде откриен нов начин за успешна борба против малигните тумори.

Претходните студии на животни покажаа дека лекот може да го користи имунолошкиот систем на овој начин за да ги лови и уништи клетките на ракот, но досега не е направено тестирање на луѓе.

Центарот за рак и Истражувачкиот центар Град на надежта во Лос Анџелес и австралиската биотехнолошка компанија Immugen сега објавуваат дека првото клиничко испитување на луѓе е во тек.

„Нашето претходно истражување покажа дека онколитичните вируси можат да го стимулираат имунолошкиот систем да реагира и да ги убива клетките на ракот, како и да го стимулира имунолошкиот систем подобро да реагира на други имунотерапевти“, рече онкологот и водечки истражувач Даненг Ли.

„Ние веруваме дека CF33-hNIS има потенцијал да го подобри исходот на болеста кај нашите пациенти“, додаде Ли.

Отклучувањето на тој потенцијал прво ќе зависи од тоа дали CF33-hNIS е безбеден за луѓето, при што првата фаза од тестирањето се фокусира на безбедноста и подносливоста на лекот.

Клиничкото испитување се очекува да опфати вкупно 100 учесници, од кои секој ќе биде возрасен пациент со метастатски или напредни тумори кои претходно биле подложени на најмалку две стандардни терапии.

Кога ќе бидат вклучени во студијата, овие лица ќе добијат ниски дози на експериментален третман со директно инјектирање или интравенски.

Извор: google

Ако првите резултати се позитивни и се покаже дека CF33-hNIS е безбеден за луѓето и добро се поднесува, дополнителни тестови ќе истражат како лекот се комбинира со пембролизумаб, постоечки третман кој веќе се користи во имунотерапијата за рак.

Верзијата на вирусот што моментално се тестира клинички го произведува Human Sodium Iodide Simporter (hNIS), протеин кој им овозможува на истражувачите да снимаат и да ја следат репликацијата на вирусот, како и да обезбедат дополнително влијание врз клетките на ракот со додавање на радиоактивен јод.

Сепак, пред да ја одредат ефикасноста, истражувачите прво ќе видат колку добро пациентите го толерираат лекот, забележувајќи ја зачестеноста и сериозноста на какви било несакани ефекти, а исто така ќе проверат колку добро учесниците толерираат зголемени дози.

Секундарните последици – вклучително и проценка за тоа колку ефикасно CF33-hNIS го намалува туморот – ќе бидат анализирани подоцна, но бидејќи се очекува испитувањето да трае две години на повеќе клинички места, може да помине одредено време пред да ги дознаеме целосните резултати.

Сепак, неопходно е да се запрат очекувањата, бидејќи ветувачките резултати во претклиничките експерименти не мора да гарантираат слични успешни резултати во идните човечки студии.

Ако лекот се покаже како безбеден и добро толериран, медицината може да биде на работ да открие нов моќен антитуморен агенс, рече Сузан Ворнер, онколог кој го предводеше тимот што ги проучуваше ефектите на CF33 врз туморите кај глувците.

„Нашиот онколитичен вирус го тренира имунолошкиот систем со таргетирање на одредена канцерогена клетка. Ова значи дека ако слична клетка на рак некогаш се обиде повторно да порасне, имунолошкиот систем ќе биде подготвен и ќе чека да го исклучи“, истакнува Ворнер.

Сè уште никој не знае со сигурност дали CF33-hNIS ќе ги направи истите чуда кај луѓето, но ако го направи тоа, тоа ќе биде втора терапија со онколитичен вирус одобрена во Соединетите Држави, освен модифицираната верзија на вирусот херпес симплекс што се користи кај меланом. Имунотерапија.

Извор: google