ШТО Е ТРУЛО ВО ДВОРОТ НА ЏО БАЈДЕН?

Тексас би можел да гласа за отцепување од САД во 2023 година

Републиканците од Тексас се залагаат за референдум за да се одлучи дали државата треба да се отцепи од САД. Барањето на Тексашаните да им биде дозволено да гласаат за ова прашање во 2023 година беше една од многуте мерки усвоени во партиската платформа на Тексас GOP по минатонеделната државна конвенција во Хјустон.

Извор: google

Републиканците од Тексас се залагаат за референдум за да се одлучи дали државата треба да се отцепи од САД. Барањето на Тексашаните да им биде дозволено да гласаат за ова прашање во 2023 година беше една од многуте мерки усвоени во партиската платформа на Тексас GOP по минатонеделната државна конвенција во Хјустон.

Под делот насловен како „Државен суверенитет“, платформата вели:

„Согласно член 1, дел 1, од Уставот на Тексас, федералната влада го наруши нашето право на локална самоуправа. Затоа, федерално овластено законодавство што го прекршува 10. Амандманските права на Тексас треба да бидат игнорирани, спротивставени, одбиени и поништени.

Во друг дел за државното управување, платформата наведува дека републиканците од Тексас сакаат државното законодавство да усвои нацрт-закон на својата следна седница

„со кој се бара референдум на општите избори во 2023 година за луѓето од Тексас да одредат дали државата Тексас треба повторно да потврди или не нејзиниот статус како независна нација“.

Митот дека Тексас може да се отцепи од САД продолжува поради историјата на независноста на државата, според The ​​Texas Tribune. Тексас прогласи независност од Мексико во 1836 година и помина девет години како своја нација пред да стане американска држава. Тексас потоа се отцепи од Унијата во 1861 година пред да биде повторно примен по крајот на Граѓанската војна во 1870 година.

Уставот на САД не предвидува отцепување на државите и во 1869 година, Врховниот суд пресуди во Тексас против Вајт дека државите не можат еднострано да се отцепат од Унијата.

„Ако имало некое уставно прашање решено со Граѓанската војна, тоа е дека нема право на отцепување“, напиша еднаш покојниот судија Антонин Скалија.

Сепак, современите сецесионистички напори продолжуваат во државата со децении – и повиците за отцепување имаат тенденција да станат погласни кога демократ е претседател, според Трибјун.

Не е јасно колку е популарен напорот меѓу Тексашаните, но веб-страницата на Тексашкото националистичко движење тврди дека речиси половина милион Тексашани ја поддржуваат нејзината работа „Тексас повторно да стане независна нација“.

Напорите на движењето беа промовирани од републиканците од Тексас. Минатата година, државниот претставник Кајл Бидерман воведе предлог-закон со кој се бараше референдум за „Текзит“, кој беше поддржан од претседателот на републиканската партија на Тексас, Ален Вест. Сметката на крајот пропадна.

Нацрт-законот беше одобрен од пратениците од двете страни на партијата, при што републиканскиот државен претставник Џеф Лич го означи како „срам за државата“ и „дефиниција за бунт“.

Републиканците од Тексас, исто така, одобрија резолуција со која се прогласува дека претседателот Џо Бајден „не е легитимно избран“, сигнализирајќи ја континуираната поддршка за неоснованите тврдења на поранешниот претседател Доналд Трамп за широко распространета измама на претседателските избори во 2020 година.

Новата партиска платформа на Тексас републиканците, исто така, повика на целосно укинување на Законот за правата на глас од 1965 година.

Републиканците во иднина го форсираат нивното понатамошно поместување на десно за партијата, давајќи им важност на културните прашања. Па така платформата ја опишува хомосексуалноста како „ненормален избор на начин на живот“, а исто така изјавува дека партијата се противи на „сите напори за потврдување на трансродовиот идентитет“.

Платформата, исто така, повикува на целосна забрана на абортусот и „еднаква заштита за преродените“. Абортусот во моментов е забранет, пишува Newsweek