ПРЕСПАНСКИ ФОРУМ - ЦЕФТА

Важноста од исполнување на планот за Заедничкиот регионален пазар

Директорот на Секретаријатот на ЦЕФТА Емир Џикиќ учествуваше на овогодинешниот Преспански дијалог форум насловен „Обликување на иднината на Западен Балкан во современата европска безбедносна архитектура“.

Извор: google

Директорот на Секретаријатот на ЦЕФТА Емир Џикиќ учествуваше на овогодинешниот Преспански дијалог форум насловен „Обликување на иднината на Западен Балкан во современата европска безбедносна архитектура“.

Панелисти на тема „Договорот од Рим, 65 години подоцна:
Дали Европа е целосно реконструирана и интегрирана? разговараа за Заедничкиот регионален пазар и Економскиот и инвестицискиот план на ЕУ за Западен Балкан како начини за понатамошно зајакнување на економското закрепнување, конвергенција и интеграција во регионот на единствениот пазар на ЕУ, но и за итната потреба од преземање сеопфатни економски, инфраструктурни и финансиски мерки како предуслов за успешна интеграција во ЕУ.

„Зајакнувањето на економската соработка меѓу економиите на Западен Балкан е поважно од кога било. Лидерите на Западен Балкан се цврсто посветени да придонесат за економскиот развој на регионот, но сега тие заложби бараат обединета акција и заедничко охрабрување. Исто така, клучно е да продолжиме со конкретните резултати што досега ги постигнавме заедно и да го искористиме потенцијалот за раст преку подобрување на регионалната економска интеграција. Она што нè научи 65-годишнината од Римскиот договор е дека Заедничкиот регионален пазар е патот што треба да се оди. „Со визија за пазар сличен на ЕУ, поставивме амбициозни приоритети за оваа година, чија цел е дополнително да ја поттикне трговијата со стоки и услуги во ЦЕФТА регионот и да развие нови механизми за подобрување на трговијата меѓу членките“, рече Џикиќ на панелот. .

Итно економско закрепнување

Панелот го отворија премиерот Димитар Ковачевски и европскиот комесар за проширување и соседска политика, Оливер Вархељи. Меѓу панелистите имаше премиери и министри од регионот и високи претставници на регионални организации.

Учесниците ја истакнаа важноста од итната потреба за економско закрепнување, како и важноста на соработката меѓу членките на ЦЕФТА и забрзување на процесот во рамките на Заедничкиот регионален пазар.

„Колку побрзо постигнеме резултати, толку поблиску ќе ни биде единствениот пазар на ЕУ, како што е наведено во Економскиот и инвестицискиот план. Ги споделуваме вредностите на ЕУ и можеме да придонесеме за нејзиниот напредок и просперитет. Инклузивната регионална интеграција и европската интеграција се само два дела од истата економска реалност“, додаде Џикиќ.

Извор: google

Бидејќи Европа се соочува со драматични и невидени случувања со можни пошироки последици, второто издание на Форумот за дијалог во Преспа (ПФД) се осврна на најитните безбедносни, политички и економски прашања за Европа и Западен Балкан. Со оглед на итната потреба за забрзана регионална економска соработка и закрепнување, особено во однос на Заедничкиот регионален пазар и Економскиот и инвестицискиот план на ЕУ за Западен Балкан, договорот ЦЕФТА е поважен од кога било во обновата на одржливото економско опкружување и поттикнувањето стратешки партнерства од геополитичка перспектива.

Целта на Форумот за дијалог во Преспа е да овозможи плодна интелектуална и политичка дебата преку формални и неформални средби кои носат идеи за процеси и практични и можни решенија за отворените прашања од регионален и глобален карактер, како и да понуди суштински стимулации за подобрување и проширување регионална соработка.