МАЈМУНСКИ СИПАНИЦИ

Покрај Грција, сега е регистриран и првиот случај на мајмунска сипаница во Србија

Институтот за јавно здравје „Трамболина“ соопшти дека во Србија е регистриран првиот увезен случај на мајмунска сипаница, што е потврдено. Случајот бил дијагностички препознаен и третиран терапевтски, се наведува на веб-страницата „Трамполина“.

Извор: google

Институтот за јавно здравје „Трамболина“ соопшти дека во Србија е регистриран првиот увезен случај на мајмунска сипаница, што е потврдено. Случајот бил дијагностички препознаен и третиран терапевтски, се наведува на веб-страницата „Трамполина“.

Лабораториска дијагностика беше спроведена во „Торлак“ – Институтот за вирусологија, вакцини и серуми.

Како што се наведува, територијално надлежниот Завод за јавно здравје изврши епидемиолошко испитување на случајот и спроведени се сите мерки на евидентирање, тестирање, пријавување и контрола на натамошното ширење на инфекцијата согласно стручните методолошки упатства.

Во согласност со меѓународните здравствени регулативи и протоколи, првиот потврден случај е пријавен во меѓународни здравствени институции.

„Трамболина“ апелира до граѓаните, за зачувување на своето здравје, да ги применуваат сите превентивни мерки и да ги почитуваат препораките на здравствените установи.