ЕУ СТАНДАРДИЗАЦИЈА

Етикетите за рокот на траење на храната наскоро ќе се сменат

Просечниот клиент сè уште не ја разбира разликата помеѓу „користење до“ и „најдобро искористување до“, поради што се фрлаат огромни количини хран.

Извор: google

Просечниот клиент сè уште не ја разбира разликата помеѓу „користење до“ и „најдобро искористување до“, поради што се фрлаат огромни количини храна
Половина од граѓаните на Европската унија не ги разбираат етикетите кои се однесуваат на рокот на употреба на храната, поради што најголемиот дел од храната завршува во отпад. Неодамнешното истражување покажа дека четвртина од испитаниците ја фрлаат храната веднаш по истекот на ознаката „најдобра употреба од страна“, иако храната се уште е безбедна за јадење.

Според Билјана Борзан, која беше известувач на Европскиот парламент за стратегијата за намалување на отпадот и зголемување на донациите на храна, оваа година ЕУ започнува голема реформа на системот за означување на храната, а се подготвуваат значителни иновации кога станува збор за означување на потеклото. и составот на прехранбените производи.

– Европската комисија од крајот на оваа година ќе предложи нов систем за обележување, а засега прелиминарно се разговара за неколку можности. Иако сè уште не е сигурно како ќе изгледа новиот систем за означување на храната, за сега имаме предлог од северните и западните земји на ЕУ кои сакаат да го поедностават, додека Италија, на пример, се противи на укинување на етикетата која го наведува рокот за оптимална храна. квалитет – вели Борзанова.целта е да им се овозможи на клиентите подобро да ги разберат етикетите и да престанат да ја фрлаат храната неоправдано.

И покрај фактот што производителите се тркаат за подобро да ги истакнат етикетите на храната, просечниот клиент сè уште не ја разбира разликата помеѓу „користење до“ и „најдобро користење од страна“. Оваа втора ознака е всушност порака од производителот дека производот е со највисок квалитет до тој ден, дека, на пример, ја задржува оптималната крцкавост и боја до тој датум, но тоа не значи дека не се јаде долго потоа. . Засега е познато дека на маса има предлози за неколку измени, од кои едната е да се стават двете етикети на производот истовремено, така што термините: „користење од“ е порака до купувачите кога храната е безбедна за јадење, и „најдобро да се користи“ – се додека таа храна го задржува оптималниот квалитет. Различни се мислењата и за предлогот за проширување на листата на производи со долготрајност, како тестенини, ориз, кафе и чај, кои би биле целосно ослободени од рокот на употреба.

Борзанова вели дека има предлог целосно да се укине ознаката „најдобро да се користи до“ и да се задржи само рокот до кога храната е безбедна за консумирање.

– Во Шведска и Норвешка веќе експериментално ја замениле таа ознака со „најдобар квалитет пред“ и „најдобар пред, но употреблив потоа“. Ако новиот систем, каков и да е, ја намали количината на потрошена храна во Европската унија за само неколку проценки, можеме да бидеме задоволни бидејќи станува збор за стотици илјади тони храна што не завршила во отпадот – вели Билјана Борзан.

Сите земји-членки на ЕУ до 2030 година треба да ја преполоват количината на потрошена храна. Причината не е само тоа што има гладни луѓе, туку и тоа што ресурсите кои се ограничени и вредни се трошат за производство на храна, велат од ЕУ. Дека е неопходен нов закон за означување на храната покажаа и резултатите од истражувањето спроведено од Институтот Јохан Хајнрих фон Тинен во име на Сојузното Министерство за храна и земјоделство. Според ова истражување, 52 отсто од целокупниот отпад од храна се создава во приватните домаќинства. Само во Германија годишно се фрлаат околу 12 милиони тони храна. Другиот дел го сочинуваат големите корпорации кои повеќе не можат да ги продаваат своите производи по истекот на рокот.

Федералната канцеларија за храна и земјоделство исто така нагласи дека рокот на употреба не значи дека храната треба да се фрли, туку тоа е периодот во кој храната ги задржува своите специфични својства под соодветни услови за складирање.