СООЕДИНУВАЊЕ, А НЕ РАЗДВОЈУВАЊЕ

Дали визионерскиот чекор на Вучиќ преку идејата „Отворен Балкан“ ја намалува шансата за Голема Албанија?

Српскиот претседател Александар Вучиќ денес објави дека договорите потпишани во Тирана, во рамките на регионалната иницијатива “Отворен Балкан”, ќе создаде впечаток дека овој дел од Балканот е без граници, сличен на Европската Унија..

Извор: google

Српскиот претседател Александар Вучиќ денес објави дека договорите потпишани во Тирана, во рамките на регионалната иницијатива “Отворен Балкан”, ќе создаде впечаток дека овој дел од Балканот е без граници, сличен на Европската Унија.

“Луѓето ќе се движат самостојно, луѓето ќе имаат многу повеќе можности за бизнис, многу повеќе можности за меѓусебна соработка. Слушнавме гласот на бизнисмени. Ги слушавме српските бизнисмени, албанските бизнисмени, македонските бизнисмени. Со многу енергија и со голема вера, знаеме дека ќе ги олесниме нашите граѓани “, рече Вучиќ за наредбата” Авкучиќ “на Инстаграм, каде што објави снимање посветено на потпишувањето на договорот.

Договорите потпишани во Тирана денес, во рамките на иницијативата “Отворен Балкан”, тие практично влегуваат во сила, изјави претходно Претседателот на Србија и Албанија и Северна Македонија Едди Рама и Зоран Заев.

Трите лидери денес потпишаа во Договорот за ТИРАНА за слободниот пристап кон пазарот на трудот во Западен Балкан, кој ќе овозможи воведување на единствена работна дозвола за овие три земји.

Тие, исто така, потпишаа договор за поврзување на системот на електронска идентификација на граѓаните на Западен Балкан.

Покрај тоа, Договорот за соработка во ветеринарната, фитосанитарната и безбедноста на храната во Западен Балкан, Договор меѓу Владата на Србија и Советот на министри на Албанија за взаемно признавање на овластени економски субјекти за безбедност и безбедност (AEOS), како Како и договорот помеѓу владите на Северна Македонија и Советот на министри на Албанија за взаемно признавање на овластувањата на овластени стопански субјекти за безбедност и безбедност (АЕО) и договор за соработка на тела за акредитација на три земји.