НОВ ЕЛЕКТРИЧЕН АВТОМОБИЛ

Автомобилот „AIR“ ќе прочистува воздух

Како електричните автомобили да не се доволно добри самостојно, студиото Хедервик дизајнираше нов концепт на електрично возило што го прочистува воздухот, пренесуваат светските медиуми.

Извор: energetskiportal

Како електричните автомобили да не се доволно добри самостојно, студиото Хедервик дизајнираше нов концепт на електрично возило што го прочистува воздухот, пренесуваат светските медиуми.

Ова студио се занимава со иновативен дизајн на одржливи, еколошки и прилагодливи решенија и покрај зачудувачките згради и објекти на јавни површини, сега можам да додадам електричен автомобил во неговото богато портфолио.

Не беше доволно за креаторите на овој модел да создадат кој било електричен автомобил, но тие сакаа автомобил кој прави нешто корисно за околината, па нивното деби е вистински филтер за воздух на четири тркала.

Концептот „Ер“ (Air – воздух), како што го нарекоа неговите творци, за првпат беше претставен на 22 април, на салонот во Шангај.
Овој модел ќе биде опремен со најсовремен HEPA филтер кој ќе го користи протокот на воздух низ возилото во движење и со тоа ќе го прочистува воздухот. ХЕПА филтерот се карактеризира со висока ефикасност при прочистување на ПМ10 и ПМ2,5 честички, полен, прашина и непријатни мириси со користење на најнова технологија и активиран јаглерод, а филтерот интегриран во Аиро ќе биде идеален за прочистување на издувните гасови од другите возила.

Покрај тоа што „Air“ не ја загадува животната средина и истовремено го прочистува воздухот, овој модел има и други новини што го направија вистинска атракција на вчерашниот саем за автомобили.

Предните седишта можат да се вртат за 360 степени, а масата што може да се прилагоди е идеална за семеен ручек или едноставно игра за билети додека патувате. Ако патувањето трае, можете да спиете и затоа што седиштата ќе се трансформираат во удобен кревет за двајца.
Имено, дизајнерите на овој модел забележаа дека возилата поминуваат поголем дел од животот на улица, но не на движење, туку паркирани. Затоа идните возачи на „Ер“ ќе имаат можност подолго да уживаат во овој повеќенаменски четири тркал, кој лесно ќе се претвори во место за ручек, забава и спиење.

Овој електричен автомобил ќе има и автопилот со голема сигурност, што се потврдува со фактот дека возачот ќе може без страв да го сврти грбот на воланот и безбедно да ја достигне посакуваната дестинација.

Новата кинеска марка IM Motors се предвидува да започне со производство на овој автомобил во 2023 година, а дизајнерите на студиото Хедервик се решени дотогаш да го донесат овој концепт до совршенство.