ЗАКОН ЗА ВИСТИНАТА

Путин го одобри законот со кој се наложува 15 години затвор за ширење „лажни вести“ за руската војска

Рускиот претседател Владимир Путин потпиша нацрт-закон со кој се воведува затворска казна до 15 години за луѓето кои објавуваат „лажни вести“ за руската армија додека Русија напредува со инвазијата на Украина.

Извор: ЕПА-ЕФЕ / ЈУРИ КОЧЕТКОВ

Рускиот претседател Владимир Путин потпиша нацрт-закон со кој се воведува затворска казна до 15 години за луѓето кои објавуваат „лажни вести“ за руската армија додека Русија напредува со инвазијата на Украина.

Според АП, нацрт-законот усвоен од руските пратеници претходно денеска и стапи во сила со потписот на Путин предвидува затворски казни во различни должини и парични казни за оние кои „свесно објавуваат лажни информации“ за војската и построги казни за оние за кои најавите се се смета дека има „посериозни последици“, пренесува Гардијан.

Путин, исто така, потпиша нацрт-закон со кој се дозволува парични или затворски казни до три години за оние кои бараат санкции против Русија, бидејќи Москва се соочува со строги економски казни од западните земји за инвазија.

Во изминатата година имаше невидена пресметка со независни и критички гласови во Русија, кои само се интензивираа од почетокот на инвазијата.

Ваквиот закон не е во интерес на многу американски новинари и известувачки агенции кои известуваат лажни вести за новите состојби во Украина на штета на вистината.