ИНТЕРНЕТ СИЛУВАЧИ

Европскиот парламент против насилството врз жените на интернет

АНКАРА – Турција стави под контрола 107 од вкупно 112 шумски пожари што беснеат низ целата земја, изјави денеска министерот за шумарство и земјоделство Бекир Пакдемирли. Тој изјави дека уште два пожари се активни во Анталија и три во градот Мугла, пренесува Анадолија.

Извор: google

Европскиот парламент во вторник со големо мнозинство го усвои извештајот со препораки до Комисијата за законодавна иницијатива за борба против родовото насилство на интернет, со што се отвора патот на ЕУ да има правна рамка за борба против овој вид насилство. Извештајот со препораки до Европската комисија беше усвоен со 513 гласа за, 122 против и 58 воздржани.

„Само од почетокот на пандемијата на хроничен вирус, 52 отсто од жените и девојчињата доживеале насилство на Интернет. Бројката е уште поголема кај политичарите, активистите, новинарите и сите други жени кои учествуваат или се обидуваат да учествуваат во јавни дебати на Интернет“, рече Силвија Спурек, известувач од Зелениот клуб.

Спурек и Елисавет Воземберг-Вриониди членовите на Европската народна партија, во понеделникот пред пратениците во Европскиот парламент презентираа извештај за законодавната иницијатива за борба против родовото насилство на интернет.

„Во денешно време онлајн насилството станува една од главните форми на насилство врз жените, со зголемена стапка низ Европската Унија, што треба да не загрижува. Конкретно, околу 7 отсто од жените во Унијата биле малтретирани во сајбер-просторот во последните 12 месеци и една од 10 жени помлади од 15 години“, предупреди Воземберг-Вриониди.

„Нашата сегашна законска иницијатива, која ви ја предлагаме, се обидува да ја одрази загриженоста за овој растечки криминал. Сакаме да имаме сеопфатен пристап кон криминализацијата на овие активности, а сакаме и да ги заштитиме жртвите на ваквото однесување“, рече таа.

Законот ги опфаќа и LGTBQ лицата
Спурек рече дека извештајот претставува препораки за мерки што треба да се усвојат во областите на превенција, заштита, поддршка, компензација на жртвите, гонење и криминализација, како и собирање податоци и известување. Таа рече и дека во извештајот се нагласува дека сите дејствија треба да бидат насочени кон жртвите на насилство.

Таа, исто така, нагласи дека извештајот не се однесува само на жените, туку и на „ЛГТБК лицата кои се соочуваат со насилство врз основа на нивниот родов идентитет и родови карактеристики“ и рече дека тој мора да биде силна порака до Европската комисија бидејќи сметаат дека Комисијата го прави тоа не делува доволно на родово засновано насилство.

Европратениците се согласуваат дека насилството врз жените е позастапено ако се политичарки, активистки или новинарки, а пратеничката од демохристијаните Франса Фицџералд известува дека годишно се убиваат 87.000 жени во светот, од кои 37.300 се убиени, нивните партнери или сопружници.

„Споделувањето приватни фотографии и пораки без согласност, понижувачки пораки, злоупотреба и вербална злоупотреба се сосема нов свет на насилство, размислете за психолошките последици од она што може да ви се случи“, рече Фицџералд.

Хрватскиот пратеник Ладислав Илчиќ од конзервативците и реформистите рече дека насилството врз жените започнува кога жената се гледа исклучиво како предмет на сексуална страст, а добар дел од политичкиот спектар „промовира сексуална страст, додека вистинската, трајна и верна љубов, како на пр. брачно – омаловажување и обезвреднува“.

Исто така, Илчиќ посочи дека таквата култура води кон раѓање на сексуално насилство и дека како одговор на тоа насилство „истите идеолози нудат продлабочување на таа ултралиберална култура преку Истанбулската конвенција и родовата идеологија“. Тој нагласи дека тоа не е добар пат и дека е неопходно да се сврти кон унапредување на човечкото достоинство на секоја жена, а тоа може да се постигне само со намалување на насилството врз жените.

Стратегија за дигитална еднаквост
Во име на Европската комисија за Стратегијата за дигитална еднаквост зборуваше и комесарите за еднаквост Хелена Дали, која објасни дека таа претставува усвојување на одредени мерки во согласност со надлежностите со цел да се постигнат целите на Истанбулската конвенција и да се спречи сајбер-малтретирањето против жени..

Во извештајот за законодавната иницијатива се нагласува дека Истанбулската конвенција е најсеопфатниот меѓународен договор кој се занимава со основните причини за родово засновано насилство во сите негови форми и обезбедува спроведување на законодавни мерки за борба против родовото насилство онлајн и офлајн и треба да се разгледа минимален стандард. Остро се осудуваат и обидите на некои земји-членки да ја дискредитираат Истанбулската конвенција.

Дали истакна дека на овој начин ќе се постигнат целите од извештајот за кои се разговараше на седницата.

„На почетокот на следната година, комисијата ќе предложи мерки кои ќе се фокусираат на превенција, заштита, поддршка и пристап до правдата, а тоа ќе вклучува и криминализирање на одредени форми на насилство врз жените и семејно насилство врз основа на постојната законска основа“, рече Дали.

Таа, исто така, рече дека злосторствата на насилство врз жените и семејното насилство се присутни во сите земји членки и дека новите мерки треба да бидат поставени на цврста основа за понатамошна работа на Стратегијата за родова еднаквост и дека „ова вклучува соработка со интернет платформи“.