ДЕТЕКТИРАЊЕ НА ПНЕВМОНИЈА

Руски научници подготвуваат биочип за тестирање на вирусот корона

Руската служба за фитосанитарен надзор (Роспотребнадзор) започна со работа за развој на биочип за тестирање на вирусот корона, објавена е на веб-страницата на компанијата.

Извор: google

Руската служба за фитосанитарен надзор (Роспотребнадзор) започна со работа за развој на биочип за тестирање на вирусот корона, објавена е на веб-страницата на компанијата.

Роспотребнадзор ги објави резултатите од сложената студија на ковиди спроведена во Институтот за епидемиологија и микробиологија во Нижни Новгород “Блохин”.

Во соопштението се наведува дека се работи на создавање прототип на биочип за индикација на тековна патогена пневмонија, вклучувајќи го и вирусот САРС-КоВ-2, пренесува Спутник.

„Планот е да се карактеризираат регионалните карактеристики на етиолошката структура на пневмонијата, односно нејзиното потекло и причини, што ќе се користат за да се направи прототип на ДНК биочип“, се вели во соопштението.

Истражување за развој на биочип за тестирање на коронавирус се одвива и во Инженерскиот центар за микротехнологија и дијагностика на Електротехничкиот факултет во Санкт Петербург „ЛЕТИ“, пренесува Танјуг.

Центарот веќе неколку години истражува и развива мултимодални биосензори за брзо откривање на биомаркери, вируси и микроорганизми, вклучувајќи дијагностицирање на биомаркер на акутен миокарден инфаркт, стрес и брза дијагностика на коронавирусот САРС-КоВ-2 со употреба на пептиди.

Развиена е научна и технолошка основа за биоципи со цел да се идентификуваат патогените микроорганизми и да се тестира нивната отпорност на антибиотици.

Во истражувањето учествуваат: Научниот истражувачки институт (НИИ) на Министерството за здравство на Русија, НИИ на чисти биопрепарати и НИИ на епидемиологија и микробиологија „Пастер“ од Санкт Петербург.