УСПОКОЈУВАЊЕ ИЛИ ПАНИКА

„Секој втор Европеец ќе има омикрон“- драматично предупредување од СЗО

„Многу-бројниот бран“ на инфекција со сојот омикрон низ Европа ризикува да ги поплави здравствените системи на многу европски земји, објави Светската здравствена организација (СЗО), предупредувајќи дека повеќе од половина од населението на континентот ќе биде погодено од оваа варијанта во следните два месеци.

Извор: google

„Многу-бројниот бран“ на инфекција со сојот омикрон низ Европа ризикува да ги поплави здравствените системи на многу европски земји, објави Светската здравствена организација (СЗО), предупредувајќи дека повеќе од половина од населението на континентот ќе биде погодено од оваа варијанта во следните два месеци.

Ханс Клуге, директор на СЗО за Европа, рече дека Европа забележала повеќе од седум милиони нови случаи во првата недела од 2022 година, двојно повеќе од две недели порано, со повеќе од 1 процент од населението заразено со коронавирус секоја недела во 26 земји.

Клуге рече дека варијантата омикрон сега е пријавена во 50 од 53 земји во Европа и станува доминантна во Западна Европа.

„Со оваа стапка, повеќе од 50 отсто од населението во регионот ќе биде заразено со омикрон во следните шест до осум недели“, рече тој – стапка на пренос што ја опиша како без преседан.

Извор: google

Неговото влијание би било посмртоносно каде стапките на вакцинација се пониски, како што се Централна и Источна Европа, предвиде Клуге, велејќи дека е „длабоко загрижен“ што додека Омикрон се движи кон исток „треба да го видиме неговото целосно влијание во земјите каде што „нивоата на прифаќање вакцинација се пониски , и каде ќе видиме посериозна болест кај невакцините“, пишува Гардијан.

Во Данска, рече тој, каде што случаите на Омикрон „експлодираа во последниве недели“, стапката на хоспитализација на невакцинирани пациенти за време на Божиќната недела беше шест пати повисока отколку кај оние кои беа целосно вакцинирани.

Додека вакцините обезбедија „добра заштита“ од сериозни болести и смрт, зголемениот број на приеми во болница „претставуваат предизвик за здравствените системи и испораката на услуги во многу земји и се закануваат да ги совладаат“, рече тој.

Клуге рече дека земјите кои не се погодени од подемот на Омикрон имаат „способност веднаш да реагираат“ со заштита на своите ранливи граѓани, како и да направат се што е во нивна моќ за да обезбедат здравствените работници и другите клучни работници да можат да одржуваат услуги.

Владите во овие земји треба да воведат носење маски во затворени простории и да обезбедат целосна вакцинација да се спроведе што е можно поскоро, особено во секторот за здравство и основни услуги, рече тој.

Германска вакцинацијаВакцинирање во Германија Фото: EPA-EFE / SASCHA STEINBACH
„Онаму каде што започна рацијата на Омикрон, приоритет треба да биде да се избегне и намали штетата кај оние кои се изложени на ризик и да се минимизираат нарушувањата во здравствените системи и основните услуги“, рече Клуге.

„Ова значи да се даде приоритет на ранливите луѓе за примарниот курс и дозите, да се советуваат да избегнуваат затворени, преполни простори и да им се понуди можност да работат од далечина секогаш кога е можно додека не помине почетокот на инфекцијата“.

ПЦР тестирањето треба да биде приоритет за поединците со ризик од сериозни болести и критичните работници, рече тој, а брзите тестови треба да бидат пошироко користени, повторно „давајќи им приоритет на контактите со висок ризик од инфекција и висок ризик од тежок исход“.

По потезите на неколку европски влади да го скратат периодот на изолација и карантин за да се спречи застојот на економијата, Клуге рече дека таквите одлуки треба да се носат „само кога е неопходно за да се зачува критичниот континуитет на услугите“.

Извор: google

Пократките времиња на изолација и каротин, исто така, треба да бидат условени со негативни тестови, рече тој, додавајќи дека генерално сите такви одлуки „мора да се донесат со внимателно мерење на ризиците и придобивките од тоа“.

Извор: google