НАУЧНО ИСТРАЖУВАЊЕ

Потеклото на Омикрон вирусот?

è уште има премалку податоци за новата мутација на корона вирусот, но веќе е јасно дека таа е опасна и ќе ја потисне делта варијантата. Научниците генерално презентираат три теории за потеклото на сојот омикрон.

Извор: google

Од каде потекнува омикронот?

Сè уште има премалку податоци за новата мутација на корона вирусот, но веќе е јасно дека таа е опасна и ќе ја потисне делта варијантата. Научниците генерално презентираат три теории за потеклото на сојот омикрон.

Истражувачите ширум светот се во трескавична потрага по одговори на прашањата за тоа какви својства има новата омикронска варијанта на корона вирусот и од каде доаѓа. Јазикот на научниците понекогаш е премногу академски, но овде тие всушност се обидуваат да сфатат кога конечно ќе заврши пандемијата и како можеме подобро да се заштитиме од новите мутации.

Иако сè уште малку е достапно, јасно е дека омикрон е опасен. Поради околу педесет мутации во протеинот на шилестата, преку кој патогенот продира во човечките клетки, постојните вакцини потешко се препознаваат омикрон. Тоа значи дека позагрозени се и оние кои биле вакцинирани.

Оваа мутација е позаразна, па повеќе инфекции за краток временски период може брзо да доведат до преполни болници. Исто така, можно е многу пациенти да развијат тешка клиничка слика. Во меѓувреме, првите пациенти заразени со омикрон завршија во болниците, а беа пријавени и смртни случаи.

Omicron ќе продолжи брзо да се шири и за неколку месеци би можел да ја потисне делта варијантата, која е распространета во многу делови од светот.

Ненадејната појава на многу заразна варијанта е многу интересна за науката. Зашто, не се работи само за натамошен развој на постоечките варијанти, туку очигледно е дека е создаден пред или паралелно со алфа, бета, гама и делта варијантите.

Бидејќи омикронот е толку различен од другите видови на вирусот, тешко е да се одредат најблиските роднини на вирусот, изјави за ДВ Ема Ходкрофт, вирусолог од Универзитетот во Берн.

Семејното стебло на омикрон во базата на податоци Nextstrain, во кое истражувачи од целиот свет ги вметнуваат резултатите од секвенционирањето на вирусот, јасно покажува дека овој паралелен развој на вирусот можел да започне уште во средината на 2020 година. Три научни теории кружат за тоа како се развил.

Првата теорија: омикрон потекнува од изолирана популација
Омикрон би можел да се развие во изолирана популација, каде што циркулира долго време. Таму неколку луѓе беа заразени и незабележано закрепнати, а тоа не беше забележано со тестови и секвенционирање на вирусот.

Оваа теорија беше фаворизирана во научното списание од Кристијан Дорстен, главен виролог во клиниката Шарите во Берлин. „Претпоставувам дека омикрон не се развил во Јужна Африка, каде што моментално се прави многу секвенционирање на ДНК, туку некаде во Јужна Африка за време на зимскиот бран“, рече Дорстен. „Таму веќе долго време има многу инфекции, а развојот на таков вирус бара огромен еволутивен притисок.

Ендрју Рамбо од Универзитетот во Единбург смета дека оваа теорија не е доволно убедлива. Тој не може да замисли дека вирусот можел толку долго да остане скриен во една група луѓе. „Не сум сигурен дека некаде во светот има место кое е толку изолирано каде оваа варијанта на вирусот можела да се пренесува толку долго, а да не се појави на друго место.

Втората теорија: потекнува од луѓе со слаб имунитет
Омикрон можеби се појавил кај пациенти инфицирани со Ковид 19, веројатно кај некој чиј имунолошки одговор бил влошен од други болести или лекови што ги користат. Тоа може да бидат пациенти со рак или луѓе кои живеат со ХИВ, бидејќи кај лицата со ослабен имунитет телото подолго се бори со вирусот. И вирусот потоа има повеќе време да развие мутации за да избегне имунолошки одговор.

Застапникот на оваа теорија Ричард Леселс од Универзитетот во КваЗулу-Натал укажува на млада жена во Јужноафриканската Република инфицирана со ХИВ, која е носител на корона вирусот повеќе од шест месеци. Различни мутации на вирусот се забележани кај неа и кај други пациенти кај кои инфекциите траеле со недели или месеци.

Сепак, според Кристијан Дростен, целото искуство со грип и други вируси кај имуносупресивни пациенти јасно зборува против оваа теорија: верува Дростен. И омикрон е очигледно позаразен во споредба со другите варијанти на круната.

Третата теорија: омикрон се развил кај животните и се пренесувал на луѓето
Вирусот може да се скрие и во домаќинот на животните и да се развие понатаму таму, а потоа (повторно) се шири кај луѓето како мутирана омикронска варијанта. Оваа теорија ја застапува, на пример, Кристијан Андерсен, истражувач на заразни болести во Scripps Research, или еволутивен биолог Мајк Вороби од Универзитетот во Аризона во Тусон.

Оваа теорија, во меѓувреме, е поддржана со бројни докази дека одредени животни се склони кон инфекција со коронавирус.

Ова е причината зошто повеќето научници тргнуваат од фактот дека оригиналниот тип на круна, кој првпат се појави во Вухан, Кина, пред две години, бил од животинско потекло.

Затоа во 2020 година, пред се во Данска, беа убиени милиони визони (животни од семејства на ласици), бидејќи истражувачите во нив пронашле мутирани корона верзии. Ветеринарите претпоставуваат дека вирусот преминал од луѓето на ласиците. Тие стравуваат дека животните сè уште можат да ги заразат луѓето со мутирани верзии.

Како дополнителни индикации, застапниците на оваа теорија наведуваат дека вирусот кај животните е изложен на сосема поинаков еволутивен притисок, што може да објасни многу нови, делумно уникатни мутации на омикрон.