ПРЕПОРАКА ОД САД

Избришете го Facebook - инструкции како да го напуштите профилот на Facebook

Во Соединетите Американски Држави наклонетоста и поддршката кон користењето на Фејсбук веќе одамна не наоѓа оправдување на задржување на профил на Фејсбук заради недоверба од страна на корисниците. Трендот на напуштање на оваа мрежа одамна е започнат. Се чинеше дека Фејсбук прави нешто добро, но социјалната мрежа штотуку им даде на своите 2 милијарди корисници уште една причина да ги избришат нивните сметки. Покрај објавата и ветувањето на Фејсбук дека повеќе нема да користи контроверзна технологија за препознавање лица и вети дека ќе ги избрише речиси милијардите лица што веќе ги има собрано.

Извор: google

Во Соединетите Американски Држави наклонетоста и поддршката кон користењето на Фејсбук веќе одамна не наоѓа оправдување на задржување на профил на Фејсбук заради недоверба од страна на корисниците. Трендот на напуштање на оваа мрежа одамна е започнат.

Се чинеше дека Фејсбук прави нешто добро, но социјалната мрежа штотуку им даде на своите 2 милијарди корисници уште една причина да ги избришат нивните сметки. Покрај објавата и ветувањето на Фејсбук дека повеќе нема да користи контроверзна технологија за препознавање лица и вети дека ќе ги избрише речиси милијардите лица што веќе ги има собрано.

Одлуката на Facebook изгледаше како одличен потег за приватноста на луѓето – и судејќи според неговата историја, речиси премногу добра за да биде вистинита. Но после оваа објава, сопственикот на Фејсбук, Мета, призна дека неговите метаверзни производи сè уште можат да користат технологија за препознавање лице, според Recode.

Портпаролот на Мета изјави за Recode дека ќе користи различни биометриски алатки во метаверзумот, вклучувајќи го и DeepFace – системот за вештачка интелигенција што ги совпаѓа шаблоните од системот за препознавање лица на Facebook со сликите на луѓето.

Како точно ќе се користи оваа технологија сè уште не е јасно, но секако има смисла дека биометриката би играла улога во долгорочните цели на Мета.
Тоа доаѓа откако бројни свиркачи на Фејсбук ја обвинија социјалната мрежа дека го става „профитот пред луѓето“ – нешто што компанијата постојано го негираше. Сепак, оваа најнова вест во комбинација со последните неколку недели на Facebook доведе до тоа повеќе луѓе да размислуваат за бришење на нивните сметки и движењето #DeleteFacebook продолжува да се засилува.

Зошто треба да го избришете Фејсбук
Фејсбук сега се нарекува Мета, но тоа е матичната компанија – социјалната мрежа сè уште се нарекува Фејсбук. Тоа е делот на Фејсбук од групата Мета – која ги вклучува и WhatsApp и Instagram – што се смета за особено токсичен. Не е ни чудо што е создаден брендот Мета, кога името на Фејсбук е поврзано со скандалот со Кембриџ Аналитика, бројните хакери, прекини и прекршувања на приватноста, како и неодамнешните документи на Фејсбук за да наведат неколку.

Секој знае дека Facebook ја нарушува приватноста – битката помеѓу социјалната мрежа и Apple јасно покажа како Facebook немилосрдно ве следи низ другите апликации и услуги. Да, функцијата „Транспарентност за следење на апликации“ на Apple помага да се намали следењето на апаратите од брендот iPhone, но сè уште е загрижувачки дека следењето е можно од други уреди, што не го спречува целосно собирањето податоци на Facebook.

Неодамнешниот прекин на Фејсбук им даде на многу луѓе причина да ја напуштат социјалната мрежа. Кога Фејсбук и Инстаграм беа прекинати, некои луѓе сфатија дека животот може да биде подобар без овие потенцијално токсични интеракции.

Извор: google

Како да го избришете Фејсбук и да ја напуштите социјалната мрежа засекогаш?
Значи, решивте да го избришете Facebook или сакате да го истражите гасењето на вашиот профил. Секогаш ги советувам луѓето барем да ја избришат апликацијата од нивните телефони за да го намалат количеството податоци што може да се соберат – а тоа значи и Instagram.

Ако сакате целосно да се откажете, деактивирањето на вашата сметка не е доволно добро – всушност е прилично бесмислено бидејќи не го запира собирањето податоци и му дава шанса на Facebook да ве држи во своите канџи.

Постојат неколку работи што треба прво да се разгледаат. Можеби ќе сакате да ги преземете вашите податоци како што се фотографиите што сакате да ги зачувате. Исто така, ќе треба да ги ресетирате корисничките имиња и лозинките на сите сметки што ги користите Фејсбук за да се најавите.

После тоа, бришењето на Фејсбук е едноставно, само направете го следново:
Одете во Поставки и приватност > Поставки > Вашите информации на Фејсбук > Деактивирање и бришење > Трајно бришење сметка > Избриши сметка.
Или на англиски: (Settings & Privacy > Settings > Your Facebook Information > Deactivation and Deletion > Permanently Delete Account > Delete Account.)
На телефонот одете до Поставки и приватност > Поставки > Сопственост и контрола на сметка > Деактивирање и бришење > Избриши сметка.
Или на англиски: (Settings & Privacy > Settings > Account Ownership and Control > Deactivation and Deletion > Delete Account.)

Извор: google

Исто така, избришете ја апликацијата Фејсбук и отповикајте ги сите дозволи.
Можете да го избришете Facebook сега во неколку едноставни чекори и да живеете среќно знаејќи дека конечно сте ја напуштиле социјалната мрежа засекогаш.

Извор: google