ДОМАЌИНЛУК И ХЕДОНИЗМОТ

Грција е најзадолжената земја во ЕУ

Атина – Во ерата на пандемија и енергетска криза, Грција се уште е должна до срж. Јавниот долг достигна 374 милијарди евра или 208 отсто од БДП, со што Атина остана на позицијата најзадолжена членка на ЕУ.

Извор: google

Атина – Во ерата на пандемија и енергетска криза, Грција се уште е должна до срж. Јавниот долг достигна 374 милијарди евра или 208 отсто од БДП, со што Атина остана на позицијата најзадолжена членка на ЕУ.

Следува Италија со 156 отсто од долгот во однос на БДП, потоа Португалија и Франција, Белгија и Кипар со 112 отсто. Според најновите податоци на Евростат, вкупниот долг во Грција, јавен и приватен, по пандемијата се зголеми на дури 343 отсто од БДП, со што Атина стана трета највисока земја во светот, по Јапонија (433 отсто од БДП) и Канада. (352 проценти).

Според предлог-буџетот за 2022 година, јавниот долг треба да се намали на околу 197 отсто од БДП, но пандемијата и енергетската криза сериозно се закануваат да ги нарушат плановите на владата на Кирјакос Мицотакис. Само во првата година пандемијата ја чинеше државата повеќе од три милијарди евра, колку што беше добиено од програмата на ЕУ за помош за невработените. Во годината на пандемијата, грчката влада издвои 40 милијарди евра за поддршка на бизнисот и за зачувување на работните места, но овогодинешната туристичка сезона ги оправда надежите и неочекувано донесе 12 милијарди евра приход, што ја подобри општата економска состојба.

Земјата се спротивстави на пандемијата многу поуспешно од другите европски земји. Истовремено, не е запрен процесот на реформи и регулирање на јавните финансии, се продолжува процесот на донесување нови закони од областа на образованието и трудовото право, се спроведуваат дигитални и зелени реформи и се води надворешна политика. многу поенергично.

Издавањето обврзници со рок на доспевање од 30 години, со високи каматни стапки од два отсто (највисоки во Европа), беше важен потег. Значењето на одлуката на владата во Атина да позајми нова емисија на државни обврзници во вредност од 2,6 милијарди евра, кои беа наплатливи дури во 2052 година, за кои имаше голема побарувачка, е тоа што најдолгиот рок на отплата на грчкиот долг од Постигнато е избувнување на должничката криза, одложување на долговите и каматите за по 2060 година.

Сепак, енергетската криза се заканува да ги уништи успешните планови не само за Грција, туку и за целиот свет. Во очекување на решение кога станува збор за цените на енергенсите, владата на Мицотакис веќе е меѓу првите во Европа што додели 500 милиони евра за заштита на потрошувачите и за ублажување на товарот од високите цени на нафтата и гасот врз грчките домаќинства.

Извор: google

Тоа ќе ја чини државната каса три пати повеќе од планираното во јуни, кога беше пресметана резерва од 150 милиони. Се проценува дека помошта за сметките за енергија ќе чини 326 милиони, а еднократното плаќање на домаќинствата за парно ќе чини уште 168 милиони евра. 1,5 милиони домаќинства ќе имаат право на ваков вид помош. На пример, кога станува збор за струјата со девет евра планирани во јуни, сега субвенцијата ќе изнесува 18 евра по месечна сметка за потрошувачка на домаќинствата за првите 300 киловатчасови, со можност за подигање на „рампата“ за попусти, односно субвенции, до 600 киловат-часови. Сиромашните домаќинства имаат право на субвенција од 24 евра месечно, што во пракса е износот за кој ќе се намалуваат сметките, а целиот механизам треба да се активира штом цената на струјата на големо го надмине нивото кое допрва треба да биде одлучен.

За да се вклучат што повеќе домаќинства кога се во прашање гасот и нафтата за греење, проширена е листата на оние кои имаат право на социјална заштита. Во секој случај, наесен потрошувачите првпат ќе плаќаат повеќе за природен гас од нафтата за греење, односно мазутот, кој од лани поскапе за 45%.

Според податоците на „Хеленик продукција“, скокот на цените на енергетскиот пазар веќе ги зголеми производните трошоци во грчката индустрија за 20 до 40 отсто. Непосредна причина е фактот што целосната трговија со електрична енергија во Грција се реализира врз основа на дневни цени на пазарот, за разлика од останатиот дел од Европа, каде индустријата своите потреби ги реализира преку билатерални договори и фиксни цени, со што се намалува ризикот од нивниот раст. Во пракса, снабдувачите со електрична енергија на тој начин го префрлаат растот на трошоците кон грчката индустрија, што е неповолно за малите и средни компании, кои беа важен столб на економијата во првиот бран на пандемијата. Неповолните цени на енергијата и начинот на купување струја неминовно доведуваат до поскапување на производството, конечна цена на производите за крајните потрошувачи, а многу мали компании доведуваат до банкрот.

Веќе поскапеа основните производи – зеленчукот и овошјето за 20 отсто, облеката и обувките исто, овчо месо 7,8 отсто, лебот 2,5 отсто, маслиновото масло 11,8 отсто и тоа, како што велат економистите, не е крајот. На пример, според анализата на „Panhellenic Real Estate“, Грција е на прво место во Европа по износот што се издвојува за издавање станови. Грците издвојуваат повеќе од 50 отсто од својот месечен приход за изнајмување станови, што е значително повеќе отколку во другите земји на ЕУ, каде што приходите се многу повисоки. Дополнително, невработеноста во земјава е сè уште висока, околу 16 проценти, но сепак значително помала од 2013 година, кога беше највисока во ЕУ и изнесуваше 27 проценти.

Извор: google