ПРЕДУПРЕДУВАЧКИ ТРЕНДОВИ

Расте бројот на германски компании на кои им се заканува банкрот

Оваа и следната година Германија ќе се соочи со зголемување на банкротираните компании, пред се поради повисоките цени на енергијата, жешката инфлација и проблемите со синџирите на снабдување, смета агенцијата за ревизија Криф.

Извор: google

Оваа и следната година Германија ќе се соочи со зголемување на банкротираните компании, пред се поради повисоките цени на енергијата, жешката инфлација и проблемите со синџирите на снабдување, смета агенцијата за ревизија Криф.

300.000 домашни компании сега имаат финансиски проблеми, рече Криф во студијата објавена во вторникот, за која ги разгледа податоците на речиси три милиони компании.

Во ноември банкротирале 15,6 отсто од фирмите, повеќе отколку во март.

„Надуените трошоци за енергија, прекините во синџирите на снабдување и инфлацијата предизвикуваат проблеми за многу компании“, рече директорот на филијалата на Crif во Германија, Франк Шлајн (Шлајн).

Извор: google

Германија и инфлацијата

Тој ги припишува тешкотиите на послабата домашна потрошувачка „поради поскапувањата и инфлацијата“.

Агенцијата прогнозира дека бројот на корпоративни банкроти во Германија оваа година ќе биде за 3,6 отсто поголем отколку во 2021 година.

„Сега пресметавме дека во 2022 година 14.500 компании ќе бидат несолвентни“, рече Шлајн, додека во наредната година тој број ќе порасне на 17.000.

Лани, според официјалните податоци, имало 13.993 стечаи на фирми, најмалку од стапувањето во сила на сегашната регулатива во 1999 година.

Сепак, ова се должи на посебните регулативи за пандемијата, односно гледањето низ прсти за компаниите кои во нормални околности би пропаднале поради неликвидност или презадолженост.

Нормалните околности повторно стапија на сила на 1 мај минатата година, а до почетокот на оваа година беа изземени само компаниите кои претрпеа штети во поплавите во летото 2021 година.

Извор: google

Енергетската криза е голем проблем

Енергетската криза се повеќе им се заканува на работниците во Германија, каде дури четвртина од компаниите планираат да го намалат бројот на вработени, покажа неодамнешното истражување на Здружението за семеен бизнис и политика.

За споредба, во слична анкета во април годинава ваков одговор дале 14 отсто од компаниите.

Дополнително, новото истражување спроведено од страна на економскиот институт Ifo во име на здружението покажува дека 57 отсто од компаниите се подготвуваат да ги одложат планираните инвестиции, што е исто така повеќе од минатата пролет.

Резултатите од истражувањето се предупредувачки знак, изјави претседателот на Здружението Рајнер Кирхдерфер. Извесно време, според него, има „лазечко натрупање од индустриска додадена вредност“.