ПАТОТ НА ПУТИН ДО МАЛИОТ ЕВРОПЕЕЦ

70.000 илјади луѓе во Брисел протестираа поради зголемените трошоци и влошениот стандард

БРИСЕЛ – Околу 70.000 белгиски работници во понеделникот на 20 Јун маршираа низ Брисел барајќи владина акција за справување со нагло зголемените животни трошоци, штрајковите на бриселскиот аеродром и транспортни мрежи ширум земјата речиси го запреа јавниот сообраќај.

Извор: google

БРИСЕЛ – Околу 70.000 белгиски работници во понеделникот на 20 Јун маршираа низ Брисел барајќи владина акција за справување со нагло зголемените животни трошоци, штрајковите на бриселскиот аеродром и транспортни мрежи ширум земјата речиси го запреа јавниот сообраќај.

Демонстрантите носеа знамиња и транспаренти на кои пишуваше „Повеќе почит, повисоки плати“ и „Крај на акцизата“, додека некои запалија ракети. Некои бараа владата да стори повеќе, други рекоа дека работодавците треба да ги подобрат платите и работните услови.

Синдикатите соопштија дека биле присутни околу 80.000. Полицијата соопшти дека бројката е 70.000.

Аеродромот во Брисел соопшти дека не може да дозволи полетување на патнички летови бидејќи индустриската акција се прошири и на безбедносниот персонал, а повеќето термини за пристигнувања беа откажани.

Луѓето протестираат поради зголемените трошоци за живот, во Брисел
Луѓето учествуваат на демонстрации поради зголемените трошоци за живот, во Брисел, Белгија, 20 јуни 2022 година. REUTERS/Ив Херман

Извор: google

Белгиската инфлација достигна 9% во јуни, отсликувајќи ги наглите покачувања на други места предизвикани првенствено од влијанието на руската инвазија на Украина врз синџирите на снабдување и цените на енергијата и стоките.

Премиерот Александар Де Кро рече дека белгиските работници се подобро заштитени од колегите во повеќето други земји од Европската унија, бидејќи платите се индексирани според инфлацијата.

Тој изјави за јавниот радиодифузен сервис РТБФ дека владата ги продолжила даночните олеснувања на продажбата на гас, електрична енергија и гориво до крајот на годината.

Дополнително нарушување на патувањето се очекува кон крајот на оваа недела, при што пилотите и кабинскиот екипаж на Brussels Airlines планираат штрајк од 23 до 25 јуни поради работните услови, а нивните колеги од Ryanair во Белгија ќе започнат тридневна акција од петок.