ЕВРОПСКА ИНФЛАЦИЈА

Дали инфлацијата во Европа директно ќе биде препознаена како неуспешност на владеачките партии?

Европјаните после повеќе децении за прв пат се судруваат со висока инфлација која може да резултира со големо незадоволство кај народот и политиките на тамошните политички партии, после Данска и Естонија се судрува со инфлација.

Извор: google

Европјаните после повеќе децении за прв пат се судруваат со висока инфлација која може да резултира со големо незадоволство кај народот и политиките на тамошните политички партии, после Данска и Естонија се судрува со инфлација.

Инфлацијата во Данска е највисока во последните речиси четири децении

Данската влада соопшти дека поради зголемувањето на цената на струјата и парното, стапката на инфлација во април пораснала на 6,7 отсто, што е највисока од 1984 година.
Индексот на потрошувачките цени во март изнесуваше 5,4 отсто.

Големи промени има и кај цените на стоките, кои во просек поскапеа за 10,3 отсто, што е највисоко од 1982 година, истакна Заводот за статистика на Данска, пренесува Бета-АП.

Без цените на енергијата, основната стапка на инфлација изнесуваше 3,6 отсто, што според службата е највисока од 1990 година. На неговото зголемување во однос на март влијаеше поскапувањето на тутунот и изнајмувањето на викендички.

Извор: google

Рекордна инфлација во Естонија: Цената на струјата двојно зголемена, бензинот тројно

Според податоците на Естонскиот завод за статистика, цените на стоките во мај пораснале за 15,7 отсто, а на услугите за речиси 30, поточно 28,8 отсто. Инфлацијата во Естонија достигна 20% во мај, поттикната од повисоките цени на комуналните услуги, но и од растот на цените на стоките и услугите.

Во април потрошувачките цени пораснаа за 18,8 отсто Естонија минатиот месец забележа најсилен раст на потрошувачките цени меѓу членките на еврозоната, за 20,1 отсто, изразен со индекс на потрошувачки цени што ја олеснува споредбата.

Извор: google

Според податоците на Естонскиот завод за статистика, цените на стоките во мај пораснале за 15,7 отсто, а на услугите за 28,8 отсто.

„Во споредба со мај 2021 година, индексот на потрошувачките цени беше најмногу погоден од промените на режиските цени, чие учество во вкупниот раст на индексот беше повисоко од 40 отсто“, изјави главниот аналитичар на Статистика на Естонија, Викторија Трасанов.

Цената на струјата е повеќе од двојно, топлинската енергија поскапе за 61,2 отсто, а горивата за 67,3 отсто.

Извор: google

Цената на гасот за домашни услови е зголемена повеќе од три пати, додаде таа.

Трошоците за домување се зголемија за 63 отсто на годишно ниво, а цените на транспортот се зголемија за 27 отсто.

Цените на храната и безалкохолните пијалоци, хотелското сместување и угостителските услуги во кафулињата и рестораните се зголемени за 17, односно 13,3 отсто.

На месечна основа, растот на цените забави на 1,9 отсто во мај, од 3,6 отсто во претходниот месец.