ШТО ТОЧНО Е ЗАЧИНОТ VEGETA?

Вистинската приказна за Вегета - колку е корисна, колку е опасна

Во далечната 1959 година, гигантот Копривница од Хрватска, Подравка, лансираше еден од најпрепознатливите хрватски производи – Вегета. Кога научникот Злата Бертл, попозната денес како „тетка вегета“, ја создаде оваа мешавина од зачини и сушен зеленчук – особено моркови, кромид и целер – како додаток на супа, таа веројатно никогаш не сонувала дека за нешто повеќе од половина век нејзиниот изум ќе биде неизбежно користен во многу домаќинства.

Извор: google

Во далечната 1959 година, гигантот Копривница од Хрватска, Подравка, лансираше еден од најпрепознатливите хрватски производи – Вегета. Кога научникот Злата Бертл, попозната денес како „тетка вегета“, ја создаде оваа мешавина од зачини и сушен зеленчук – особено моркови, кромид и целер – како додаток на супа, таа веројатно никогаш не сонувала дека за нешто повеќе од половина век нејзиниот изум ќе биде неизбежно користен во многу домаќинства.

Но, како што секоја приказна има две страни, така и приказната за Вегета не им е воопшто позната на голем број корисници. Зачин или отров?
Добро е да се напомене дека покрај разни зачини и сушен зеленчук, Вегета содржи и голема количина сол – над 50% – и адитиви, односно засилувачи на вкусот.

Адитиви се супстанции што се додаваат во храната за да трае подолго, „повкусно“ и да изгледа добро. Многумина ќе тврдат дека со голема количина на адитиви, Вегета всушност доминира во вкусот на храната и дека храната ја губи својата арома. Инаку адитивите се обележани со Е-броеви, во зависност од нивното влијание врз здравјето на луѓето.

Поделување на адитивите во три категории:
1. опасни по здравјето на луѓето,
2. оние што треба да се конзумираат во помали количини и
3. оние што треба да се избегнуваат по секоја цена!

Затоа, адитивите се поделени во три категории:
1. зелени, кои не се опасни за здравјето на луѓето;
2. жолто, што треба да се консумира во помали количини; и
3. црвено, што треба да се избегнува по секоја цена.
Најчестиот адитив во Вегета е многу штетниот мононатриум глутамат MSG – засилувач на арома и замена за сол – што може да се најде во Вегета дури 15%.

Извор: google

MSG е додаток Е 621, обележан со црвена боја! Неговите несакани ефекти се движат од мигрена до влошување на симптомите на астма до гадење, вртоглавица, палпитации, вознемиреност, болка во градите, хиперактивност, надуеност, жед, ладна пот, црвенило на лицето, алергиски реакции. Во големи количини, тоа може да доведе до смрт на нервните клетки, а тоа пак е поврзано со развој на Алцхајмерова, Паркинсонова, Хантингдонова болест. Забрането е во храна за бебиња. Токму поради MSG, многу мајки исфрлија Вегета од своите кујни.

Токсично магична хемија
„Вкусот“ кај Вегета-та е токму заради таа отровна магична хемија, а не во сушен зеленчук.

Земете само сув зеленчук и додајте го во вашата супа, заедно со сол и зачини, исто колку што навистина е во доза на Вегета, и ќе видите дека супата е „блага“ во споредба со онаа што ќе ја „збогатите“ со овој „магичен“ зачин. Ако, пак, во соодветна пропорција додадеме само натриум глумат, или сличен токсин од списокот Е612-621 и други списоци „Е“, тогаш супата ќе биде „одлична“!
Затоа, сувиот зеленчук е таму само како покритие за хемикалија што ќе ве измами и отруе.

Значи, плаќате премногу за сол, трошка исушени корени и трошка зачини, а купувате и отров.

За жал, Vegeta Natur содржи и екстракт од квасец. Екстрактот од квасец е вештачки добиена глутаминска киселина која, кога е изолирана, го „подобрува“ солениот вкус.

Точно е дека оваа глутаминска киселина е несуштинска аминокиселина, но природно се наоѓа во храната и како таква треба да се внесе во организмот и овој внес е повеќе од доволен со правилна исхрана.
Постојат некои органски верзии на вакви зачини без овие адитиви, но зошто ни е се тоа потребно?

Не можеме сами да зачиниме јадење со сол, зачини, свеж зеленчук и билки? Како прво, нашиот јазик и ум мора да бидат „маѓепсани“ од тие силни и вештачки вкусови. Да почнеме да го цениме оригиналниот благ вкус на храна што не е покриен со купишта засилувачи на сол и вкус, ајде да научиме да користиме огромен спектар на зачини и ароми на билки.

Извор: google

Дали навистина ни требаат „фабрички дизајнирани прашоци“ и коцки полни со сол и адитиви?

Вака изгледа натриум глутамат Е621 (познат како СОДИУМ во САД) – ова е додаток кој се додава во скоро сите намирници што се користат секој ден во рестораните и сите го знаат тоа добро. Се додава затоа што дава поинтензивен вкус на храната.

Ова е бел прав сличен на шеќер и сол. Кога се раствора во вода, има вкус на супа од месо. Оваа супстанца може да се додаде во кој било вид храна.
Натриум глутамат предизвикува зголемен апетит, прејадување и дебелина.

Служи за стимулирање на мозочните клетки, понекогаш делува како наркотик, лесно стигнува до крвта во мозокот и предизвикува генетски промени.
Натриум глутамат се наоѓа во колбаси, салама, чипс, готови супи, конзервирана храна, пиво и многу други намирници што ги користиме во исхраната.

Возрасните можат да толерираат 1,5 грам натриум глутамин на ден, додека кај децата не се препорачува повеќе од половина грам.

Денес, ширум светот се користат повеќе од 200.000 тони натриум глутамат.
Симптомите на предозирање со натриум глумат се познати како „синдром на кинески ресторан“ и вклучуваат: вртоглавица, мигрена, нарушувања на видот, палпитации, хормонална нерамнотежа, гадење, слабост, болка во градите и така натаму “

Откриена е од Икеда Кикунае во 1907 година во Јапонија.

Бонус видео…