„Смир“

ЕУ обид за помирување на Софија и Скопје

Комесарот на ЕУ за проширување Оливер Вархеј и министерот за надворешни работи на претседателството на ЕУ, Португалија, Августо Сантос Силва, во Софија и во Скопје донесоа предлог за деблокада на бугарското вето за Македонија, јави агенцијата МИА.

Извор: google

Комесарот на ЕУ за проширување Оливер Вархеј и министерот за надворешни работи на претседателството на ЕУ, Португалија, Августо Сантос Силва, во Софија и во Скопје донесоа предлог за деблокада на бугарското вето за Македонија, јави агенцијата МИА.

Премиерот на Македонија, Зоран Заев, во средата во Брисел објави дека посетата се подготвува пред Самитот на ЕУ на 22 јуни, кога ќе се одлучи за усвојување на Рамката за преговори и првата меѓувладина конференција на ЕУ со Македонија .

Во денешното интервју, Заев рече дека очекува решение на спорот со Бугарија, кој е во тек веќе пет-шест месеци, до крајот на јуни, под покровителство на Португалија и ЕУ.

Тој рече дека португалското претседателство со ЕУ „подготвува стратегија со која ќе се појави пред Софија и Скопје“ и дека Брисел е запознат со скопските „црвени линии“: дека нема отстапувања во однос на македонскиот јазик и идентитет.
„Верувам дека тоа ќе се случи до крајот на оваа недела. Тие ги знаат нашите „црвени линии“. Во Брисел рековме: „Ако го допрете македонскиот идентитет и јазик, тргнете не од преговорите“. Никој никогаш не преговарал за идентитетот “, рече Заев за порталот на дневниот весник„ Слободен печат “.

Заев, кој се состана со претставници на ЕУ во Брисел, рече дека смета дека има доволно време да се направи напредок на релација Скопје-Софија, но дека не сака да ги зголеми очекувањата на граѓаните бидејќи Бугарија сè уште има вето во Советот на ЕУ

Агенцијата МИА забележува дека, доколку земјите од ЕУ постигнат договор за почеток на преговори со Македонија до 22 јуни, и доколку Рамката за преговори ја задоволи македонската страна, првата меѓувладина конференција може да се одржи во периодот од 22 до 30 јуни.

Извор: google