КОЈ ГУБИ, А КОЈ ДОБИВА?

Што разговараа Радев и Заев: Дали Софија ќе капитулира пред Скопје?

Загрижувачки е вчерашниот телефонски разговор меѓу бугарскиот претседател Румен Радев и македонскиот премиер во заминување Зоран Заев, смета бугарскиот новинар Велизар Енчев, експерт од областа на меѓународното право..

Извор: google

Загрижувачки е вчерашниот телефонски разговор меѓу бугарскиот претседател Румен Радев и македонскиот премиер во заминување Зоран Заев, смета бугарскиот новинар Велизар Енчев, експерт од областа на меѓународното право.

Според него, Радев во разговорот речиси целосно ја заобиколил темата „дискриминација на Бугарија“. Според Енчев, поради некоја причина во разговорот била спомната само потребата од почитување на правата на Бугарите кои живеат во Северна Македонија, но Радев не кажал ништо за други случаи на дискриминација на самата Бугарија.

„Не се зборуваше за „систематско уништување на културното и историското наследство на Бугарија во северна Македонија, искоренување на говорот на омраза и погрешно толкување на бугарската историја во учебниците и музеите“. Тоа не е мој цитат, туку зборовите на претседателот Радев на средбата „ЕУ-Западен Балкан“ одржана на 6 октомври во Словенија“, изјави бугарски новинар за порталот „Епицентар“.

Софија треба да биде загрижена за друго прашање – подготвеноста на Северна Македонија да ги вклучи Бугарите во нејзиниот Устав, смета експертот.
„Прво, на овој начин признаваме дека „македонскиот етникум“ нема никаква врска со бугарскиот, а другото е што на другата страна и даваме меѓународна правна основа да бара од нас да го признаеме постоењето на „Македонско малцинство“ во Пиринскиот регион.“ граница со Северна Македонија)“, рече Енчев.

Експертот смета дека промената на тонот на шефот на бугарската држава можеби е предизвикана од неодамнешната изјава на францускиот претседател Емануел Макрон, кој изрази подготвеност за напредок во спорот меѓу Софија и Скопје.

Разговорот меѓу Радев и Заев бил во вторник на иницијатива на македонска страна. Се разговараше за прашањата за европската перспектива на Северна Македонија и почитувањето на правата на оние кои отворено се нарекуваат етнички Бугари.

Извор: google