Одмор и имунитет

Спиењето може да влијае на тоа колку антитела произведуваат вакцините

Сè уште не е познато колку долго антителата произведени од вакцината ковид-19 остануваат во организмот. Претходните студии покажуваат дека повеќе сон пред и по вакцинацијата носи подобри резултати.

Извор: google

Сè уште не е познато колку долго антителата произведени од вакцината ковид-19 остануваат во организмот. Претходните студии покажуваат дека повеќе сон пред и по вакцинацијата носи подобри резултати.

Истражувачите сакаат да проучат дали факторите на животниот стил, како што се спиењето, диетата и деноноќниот ритам повеќе ќе влијаат на ефикасноста на вакцината против Covid-19.

Ефикасноста на вакцината Covid-19 во однос на факторите како што се спиењето, генерално, не е проучена. Податоците за човечкиот сон треба да се следат пред и откако ќе се случи вакцинирањето против ковид-19.

За време на развојот на вакцината, фокусот беше ставен највеќе на заштита за сите возрасни групи. Но што се препорачува пред самата вакцинација?

Бидете одморени
Една студија од 2003 година во списанието психосоматски медицина покажа дека оние кои спиеле повеќе по вакцинирањето против заедничкиот грип или хепатит А развиени двојно повеќе антитела, мерењата се вршат една и четири месеци по вакцинацијата. Истражувачите ја споредиле ефикасноста на вакцината кај луѓе кои спиеле цела ноќ по вакцинирањето со луѓе кои биле будни цела или половина ноќ по вакцинацијата.
Ефектот на спиењето врз вакцината против грип беше проучен и во студија од март 2020 година, објавена во Меѓународниот весник за однесување. Тоа покажа дека оние кои спиеле пократко време во просек две ноќи пред и единаесет дена по вакцинирањето, добиле помалку антитела во мерењата и еден и четири месеци по вакцинирањето.

Извор: pexels

Редовност на оброците
Покрај спиењето, диетата е фактор што може да влијае на влијанието на вакцините. За општо здравје, најдобро е да јадете редовно и не премногу доцна во вечерните часови.
– Постојат истражувања дека ако се промените кога јадете, тоа влијае на воспаление во организмот и експериментите врз животни покажуваат дека е засегната функцијата на имунитетниот систем. Затоа, би било позитивно да имате редовни оброци пред и по вакцинирањето.

Време на вакцинацијата
Некои студии за други вакцини сугерираат дека е наутро да се земе вакцината за најдобар ефект. Сепак, ова се мали студии и во едно од студиите се забележани само разлики кај мажите. За жените, тоа не беше многу важно, се истакнува во испитувањата.
Деноноќниот ритам е генерално различен кај мажите и жените и друг фактор е дека жените генерално реагираат подобро на вакцините, нешто што може да има врска со хормоналните разлики помеѓу мажите и жените.
Оваа студија, објавена во списанието PNAS, на пример, ги поврзува пониските ефекти на вакцината против обичен грип со повисоките нивоа на тестостерон.