НАУЧНА СТУДИЈА ЗА НОВИОТ СОЈ

Omicron успешно го избегнува имунитетот стекнат преку болест, се вели во студијата

СПОРЕД првата студија заснована на теренски податоци, омикрон има „значајна“ способност да го избегне имунитетот стекнат со претходни инфекции со други видови на Ковид-19. Наодите сугерираат дека новата варијанта би можела да предизвика нов значаен бран на инфекции, дури и кај популациите со високи нивоа на антитела.

Извор: google

СПОРЕД првата студија заснована на теренски податоци, омикрон има „значајна“ способност да го избегне имунитетот стекнат со претходни инфекции со други видови на Ковид-19.

Наодите сугерираат дека новата варијанта би можела да предизвика нов значаен бран на инфекции, дури и кај популациите со високи нивоа на антитела.

Експертите од Африканскиот национален институт за заразни болести (NICD) предупредуваат дека овие резултати може да имаат значителни последици по јавното здравје.

„Сè уште не е познато дали омикрон може да го избегне и пост-вакциналниот имунитет“, велат истражувачите.

Зголемен ризик од реинфекција
Експертите анализирале скоро 2,8 милиони потврдени случаи на инфекција со Ковид-19 во Јужна Африка од март 2020 година и откриле дека 35.670 луѓе се повторно заразени со КОВИД, пишува Sky News.

Имено, студијата покажува дека ризикот од повторна инфекција за време на брановите предизвикани од бета-делта бил помал отколку за време на првиот бран предизвикан од варијантата откриена во Вухан.

Така, беше полесно повторно да се зарази Ковид-19 за време на првиот бран на пандемијата отколку кога се појавија соеви бета и делта. Спротивно на тоа, ризикот од повторна инфекција со омикрон е 2,4 пати поголем отколку во првиот бран.

Експертите за NICD заклучуваат дека неодамнешното ширење на варијантата омикрон е поврзано со намален ризик од првата инфекција и зголемен ризик од повторување.

„Ова има важни импликации за јавното здравје ширум светот.
„Најдовме докази за значително и одржливо зголемување на ризикот од повторна инфекција поврзана со појавата на варијантата омикрон во Јужна Африка. Овие наоди сугерираат дека овој вид има предност да ги реинфицира оние кои веќе се заразиле со Ковид“, рекоа истражувачите..

„Способноста да се избегне имунитетот стекнат со претходна инфекција, без разлика дали омикронот може да го избегне имунитетот стекнат со вакцина или не, има важни импликации за јавното здравје ширум светот“, додаваат тие.

Иако само околу четвртина од населението во Јужна Африка е целосно вакцинирано, имунитетот на жителите стекнат по инфекцијата со Ковид-19 е доста висок бидејќи земјата помина низ неколку значајни бранови на пандемии.

Добри вести
Специјалистот за заразни болести Ен фон Готберг од Светската здравствена организација (СЗО) рече дека варијантата омикрон не изгледа дека е позаразна од претходно доминантниот вид и дека сегашното зголемување на случаите во Јужна Африка веројатно се заснова на подложноста на населението за повторна инфекција. .

Готберг, сепак, додаде дека има докази дека оние кои повторно се инфицираат со нов вид на ковид-19, омикрон, имаат благи симптоми и рече дека тоа е „добра вест“.

Студијата наречена Зголемен ризик од реинфекција на SARS-CoV-2 поврзана со појавата на варијантата Omicron во Јужна Африка беше објавена во архивата MedRxiv и не е прегледана од независни експерти.