КОВИД СМРТНОСТ ВО РЕГИОНОТ

Намалување на бројот на новозаразени, но не и на смртните случаеви во регионот

Последните пресек на епидемиолошката состојба во земјите од регионот покажуваат дека благо опаѓа бројот на новозаразени со коронавирус, но не и бројот на починати, 76 лица починале за еден ден во Хрватска, што е најголем во овој бран на пандемии.

Извор: google

Последните пресек на епидемиолошката состојба во земјите од регионот покажуваат дека благо опаѓа бројот на новозаразени со коронавирус, но не и бројот на починати, 76 лица починале за еден ден во Хрватска, што е најголем во овој бран на пандемии.

Во последните 24 часа во Словенија се идентификувани 2.125 новозаразени со коронавирус, што е за над 540 лица помалку од истиот ден минатата недела. Уделот на позитивните во бројот на тестирани падна за три отсто во однос на истиот ден минатата недела. Се проценува дека моментално има 33.527 активни инфекции, што е дневен пад од 1.500.

Во Хрватска се регистрирани 5.341 нови случаи на заразени, што е моментално 32.603 активни случаи, од кои 2.391 пациент се хоспитализирани, додека 311 се на респиратор. Пријавени се 76 смртни случаи, највисоки во овој бран пандемии. Вчера имало 68 смртни случаи, а од почетокот на пандемијата починале 10.967 пациенти, пренесува Танјуг.

Во изминатите 24 часа во БиХ се регистрирани 945 (вчера 900) новозаразени со коронавирус и 30 починати, додека претходниот ден имало 42. Тестирани се 3.030 примероци за коронавирус.

Само во Федерацијата БиХ биле тестирани 2.522 примероци, од кои 404 биле новозаразени. Пријавени се 15 смртни случаи, со вкупно 7.018 смртни случаи од почетокот на пандемијата во ентитетот.

Од 508 примероци тестирани во Република Српска, 146 биле позитивни на коронавирус. Пријавени се 14 смртни случаи, вкупно 5.217 пациенти од почетокот на пандемијата.

Според најновиот пресек на епидемиолошката состојба во Црна Гора, починале четири лица, а регистрирани се 258 нови случаи на инфекција со коронавирус. Тестирани се 2.060 примероци.

Во Бугарија во последните 24 часа се регистрирани 2.105 нови случаи и 89 починати.

Во Романија се пријавени 1.149 нови случаи и 66 смртни случаи, од кои осум се пријавени ретроактивно.

Унгарија пријави 218 смртни случаи за еден ден и 10.466 новозаразени лица. Бројот на активни инфекции е 187.795, додека во болниците моментално се 7.450 пациенти. Од почетокот на пандемијата во Унгарија, починале 34.931 лице.