Проверка на антитела

На колку време по вакцинирањето треба преку тест да ги проверите антителата во Вашиот организам

Во последно време, се чини дека најважната работа по приемот на вакцината против Covid-19 е да се проверат антитела. Прашањето, сепак е, дали треба да одиме во лабораторија секој месец или нема потреба толку често да се проверуваат антителата за да се види како тие се развиваат.

Извор: pexels

Во последно време, се чини дека најважната работа по приемот на вакцината против Covid-19 е да се проверат антитела. Прашањето, сепак е, дали треба да одиме во лабораторија секој месец или нема потреба толку често да се проверуваат антителата за да се види како тие се развиваат.

За почеток, треба да знаете кога е време за првиот тест во однос на тоа кога се стекнува имунитет:
Што се однесува до вакцината Pfizer, по што имунитетот се стекнува најбрзо, може да направите тест за антитела седум дена по втората доза. За руската вакцина, тоа е 15 дена од втората доза. Со кинеската вакцина, во која антителата се развиваат побавно, треба да почекате околу 21 ден од втората доза. Сè уште нема доволно податоци за вакцината АстраЗенека, бидејќи втората доза, за подобар ефект, сега се дава околу 12 недели по првата.

И кога е време за втор тест за антитела?

„За оние кои би сакале да ги следат антителата, се препорачува да го направат вториот тест три до шест месеци по првата проверка“, затоа не треба да трчате во лабораторија.
За да знаеме како се развива состојбата со антителата со текот на времето, многу е важно да се направи истиот тест во истата лабораторија како и претходниот пат, за да можеме да ги споредиме параметрите.

Извор: google

„Не постои единствен универзален параметар за одредување на антитела. Лабораториите имаат свои параметри, па оттука и различните податоци за наодите на антитела“. Не можеме да споредуваме мерења од една лабораторија со мерења на антитела од друга лабораторија.

За сите оние кои би сакале да проверат дали имаат антитела и колку имаат, најдобро е да ги побараат – IgG серолошки полуквантитативен тест за антитела кон S протеините.

Колку е поголем бројот на тестот за антитела, логично, толку подобро. Ова значи дека одговорот на телото е посилен и дека се создава подобра заштита од Covid. Исто така, антителата можат да се зголемат при секој нов контакт со вирусот, на пример, ако сте во контакт со некој што е заразен, а претходно сте биле подложени на кавијар и развиени антитела. Доаѓа како дополнителна инјекција која обезбедува поголема заштита.