„БЕЛИТЕ ДРОБОВИ“ НА ПЛАНЕТАТА

Продолжува рекордното уништување на шумите на дождовната шума во Амазон

РИО ДЕ ЖЕНЕИРО – Само во Амазон, во мај се исечени 1.180 квадратни километри дождовна шума, што е малку повеќе од вкупната површина на Хонг Конг, според најновите податоци.

Извор: google

РИО ДЕ ЖЕНЕИРО – Само во Амазон, во мај се исечени 1.180 квадратни километри дождовна шума, што е малку повеќе од вкупната површина на Хонг Конг, според најновите податоци.

Уништувањето на шумите на дождовната шума Амазон се зголеми за 41 процент во споредба со истиот месец минатата година, објави бразилскиот Национален вселенски истражувачки институт (ИНПЕ).

Исто така, трет месец по ред се забележани рекордни нивоа на уништување на шумите, а за прв пат количината на расчистена површина надминува 1.000 квадратни километри.

Гринпис Бразил предупреди дека Амазон, еден од најголемите резерви на биодиверзитет во светот, е изложен на секојдневни ризици, пренесува порталот Index.hr.

Невладиниот институт за благодарност „Обсерваторио до Клима“ изјави дека податоците се особено загрижувачки, бидејќи сезоната на суша започнува во мај, а потоа се забрзува сечата на дрвјата во Амазон.

Ако овој тренд продолжи во текот на следните два месеци, годишната стапка на уништување на шумите за 2021 година може да го достигне највисокото ниво досега, соопшти институтот.