Истребување

Човекот полека но сигурно ги самоубива „белите дробови“ на земјата

Луѓето деградираа или уништија околу две третини од оригиналната покривка на тропските дождовни шуми во светот, повик за будење дека клучната природна „тампон зона“ брзо исчезнува од климатските промени, според најновото истражување.

Извор: google

Луѓето деградираа или уништија околу две третини од оригиналната покривка на тропските дождовни шуми во светот, повик за будење дека клучната природна „тампон зона“ брзо исчезнува од климатските промени, според најновото истражување.

Губењето на шумите е исто така главен фактор на емисии што доведува до глобално затоплување, бидејќи густата тропска шумска вегетација е најголемиот жив резервоар за јаглерод.
Уништувањето на шумите и пренамената на земјиштето, главно за земјоделство, збриша 34% од оригиналните тропски дождовни шуми и деградираа уште 30%, што ги прави поранливи на пожар и идно уништување, според анализата на непрофитната фондација за дождовни шуми Норвешка.

Повеќе од половина од уништувањето од 2002 година го погоди Амазон во Јужна Америка и соседните тропски шуми.
Бидејќи се уништуваат повеќе дождовни шуми, се уништува и потенцијалот за климатски промени, што пак го отежнува преживувањето на преостанатите шуми, изјави авторот на студијата Андерс Крог, истражувач на тропска шума.

„Тоа е застрашувачки циклус“, рече Крог. Тој рече дека вкупната загуба само помеѓу 2002 и 2019 година е поголема од подрачјето на цела Франција.

Стапката на загуба во 2019 година приближно се совпаѓа со годишното ниво на уништување во последните 20 години, површината на шумата исчезнува на секои шест секунди, според друг неодамнешен извештај на Институтот за светски ресурси.

Извор: google

Бразилскиот Амазон беше под силен притисок во последните децении, бидејќи земјоделскиот бум ги принуди земјоделците и шпекулантите на земјиштето да горат парцели за соја и други култури.
Тој тренд се влоши од 2019 година, кога десничарскиот претседател Болсонаро ја презеде функцијата и започна да го ослабува спроведувањето на животната средина.

Но, Амазон е исто така најдобра надеж за зачувување на она што останува од прашумата. Според Крог, Амазон и неговите соседи – дождовната шума Ориноко и Андите – сочинуваат 73,5 проценти од сè уште чистите тропски шуми.
Новиот извештај „го охрабрува Бразил да се грижи за шумата“, рече Ана Аленчар, географ во Институтот за истражување на животната средина во Амазон.
Таа рече дека Бразил има најголем удел во тропските шуми во светот и исто така губи најмногу.

Извор: google

Островите на Југоисточна Азија, кои претежно припаѓаат на Индонезија, заедно се рангираат на второто место по уништувањето на шумите од 2002 година, и многу од тие шуми се расчистени за насади со палмино масло.

Централна Африка е на трето место, со најголем дел од уништувањето поврзано со сливот на реката Конго, поради традиционалното и трговско земјоделство, како и уништувањето на шумите.
Шумите што се дефинирани во извештајот како деградирани или се делумно уништени, или се уништени и оттогаш се заменети со секундарен раст на шумите.

Крог објасни дека оваа дефиниција е избрана затоа што помалите области се изложени на ризик од таканаречениот „ефект на работ“, каде дрвјата умираат побрзо, а биолошката разновидност е потешко да се одржи во близина на работ на шумата.
Шумата од 500 квадратни километри може целосно да го одржи својот екосистем, рече тој.