НЛБ УПРАВЕН ОДБОР

Надзорниот одбор на Банката назначува три дополнителни членови кои ќе го комплетираат Управниот одбор на НЛБ

Членовите на Надзорниот одбор на НЛБ денеска се сретнаа на нивниот прв состанок годинава, кој се одржа онлајн. Тие се фокусираа на имплементација на Стратегијата на НЛБ Групацијата и статусот на вклучување на факторите на ЕСГ во деловниот модел на НЛБ Групацијата. На седницата, Надзорниот одбор назначи и тројца нови членови на Управниот одбор, со што се прошири на вкупно шест члена. За нови членови на Управниот одбор на НЛБ беа именувани Хедвика Усеник, Антонио Аргир и Андреј Ласиќ. Сите тие доаѓаат од НЛБ или НЛБ Групацијата, имаат долгогодишно искуство и докажана вредност.

Извор: google

Членовите на Надзорниот одбор на НЛБ денеска се сретнаа на нивниот прв состанок годинава, кој се одржа онлајн. Тие се фокусираа на имплементација на Стратегијата на НЛБ Групацијата и статусот на вклучување на факторите на ЕСГ во деловниот модел на НЛБ Групацијата. На седницата, Надзорниот одбор назначи и тројца нови членови на Управниот одбор, со што се прошири на вкупно шест члена. За нови членови на Управниот одбор на НЛБ беа именувани Хедвика Усеник, Антонио Аргир и Андреј Ласиќ. Сите тие доаѓаат од НЛБ или НЛБ Групацијата, имаат долгогодишно искуство и докажана вредност.

НЛБ Групацијата неодамна расте, бидејќи стана клучен играч на дури седум пазари во Југоисточна Европа со успешното купување на Комерцијална банка Белград во декември 2020 година. Овој раст продолжува со активното барање нови можности за органски раст или проширување преку M&A. Стратегијата на Групацијата, исто така, се фокусира на интензивна дигитализација и акцент на корисничко искуство со врвен квалитет, како и посветеност на одржливо работење и развој. Сето ова бара и ќе бара и во иднина уште посеопфатно, координирано и ефикасно управување, како на одделните деловни области, така и на групата како целина, како и искористување на сите синергии во групата. Управниот одбор на Банката, дополнет со три нови членови, е соодветно опремен за овој предизвик и нуди најдобра комбинација на разновидни знаења, искуства и компетенции. Петгодишен мандат на новите членови ќе започне откако ќе добијат согласност од Банката на Словенија, па дотогаш ќе продолжат да ги извршуваат функциите извршни помошници на Управниот одбор.

Примож Карпе, претседател на Надзорниот одбор на НЛБ истакна:
„Надзорниот одбор беше свесен за потребата да се комплетира Управниот одбор на Банката доколку сакаме добро да управуваме со Групацијата и во иднина, да продолжиме успешно да работиме и да ги исполниме стратешките заложби дадени. на нашите засегнати страни, првенствено на нашите клиенти, акционери, а исто така и на вработените. Драго ми е што ги најдовме вистинските луѓе во Групата, кои ќе продолжат успешно да ја водат како униформа екипа и во иднина. Ова е секако многу напорна задача во високо конкурентна и променлива средина, но ние сме убедени дека тие ќе бидат дораснати“.

Блаж Бродњак, извршен директор, рече:
„Со сите тројца колеги многу добро се познаваме, долги години работевме и дишевме заедно, а ги знаат и нашите клиенти, нашите партнери и целиот тим на вработени во НЛБ Групацијата. Убеден сум дека тие се најдобриот избор и со гордост, радост и самодоверба очекувам да се приклучат на Управниот одбор на НЛБ“.

Кои се тројцата дополнително именувани членови на Управниот одбор на НЛБ?
Сите тројца во моментов се извршни помошници на Управниот одбор на НЛБ: Хедвика Усеник за мало и приватно банкарство, Антонио Аргир за НЛБ Групацијата и Андреј Ласич за корпоративно и инвестициско банкарство.

Хедвика Усеник е искусен банкарски професионалец со над 20 години искуство во меѓународни банкарски групи. Таа ја започна својата кариера во 1996 година како истражувач во Институтот за економски истражувања и се приклучи на Уникредит банка Словенија во 2001 година, каде што имаше различни менаџерски позиции во банкарството на мало и корпоративно. Од 2014 година до нејзиното доаѓање во НЛБ во 2018 година, таа беше одговорна за Секторот за банкарство на мало и беше член на Управниот одбор во оваа банка. Од 2020 година, таа е извршен асистент на Управниот одбор на НЛБ за банкарство на мало и приватно, одговорна за дистрибутивната мрежа на банката, приватно банкарство, НЛБ Контакт центар 24/7 и менаџмент за продажба и развој. Освен банкарството на мало, нејзините клучни области на експертиза вклучуваат корпоративно банкарство, трговија и финансии за извоз, управување со сегменти, производи и канали и дигитална трансформација. Таа е претседателка на Надзорниот одбор на НЛБ Склади и член на Надзорниот одбор на НЛБ Банка Лука. Таа е и член на Комитетот за одржливост на НЛБ Групацијата.

Антонио Аргир целата своја кариера ја изгради во НЛБ Банка Скопје. Во банката се приклучи во 1999 година како кредитен референт за корпоративни клиенти, долгорочни и инвестициски кредити, а подоцна помина неколку години во мрежата на филијали како координатор на филијали, менаџер на експозитури и раководител на Секторот за малопродажба. Во 2015 година станува член, а половина година подоцна и претседател на Управниот одбор на НЛБ Банка Скопје. Тој се приклучи на раководството на НЛБ во Љубљана на 1 јануари 2022 година и му го предаде кормилото на НЛБ Банка Скопје на Бранко Грегановиќ. Аргир беше пратеник во Собранието на Македонската банкарска асоцијација, а од 2018 година ја извршуваше функцијата потпретседател на Стопанската комора на Северна Македонија. Под раководство на Антонио
Аргир, НЛБ Банка Скопје забележа исклучителен раст во сите сегменти од своето работење, значително зголемување на профитабилноста на банката, а цената на акцијата на НЛБ Банка Скопје петкратно се зголеми. Денес, НЛБ Банка Скопје е реномирана и стабилна финансиска институција и лидер во иновациите и дигитализацијата на банкарските производи и услуги на пазарот.

Андреј Ласич ја започна својата кариера во SKB, Société Générale Group во 1997 година, каде што беше извршен директор на клучни сметки и институционални инвеститори пред да се пресели во НЛБ. Тој се приклучи на НЛБ во 2013 година како извршен директор на клучни клиенти; Како извршен асистент на Управниот одбор за корпоративно и инвестициско банкарство, тој го покрива сегментот на МСП и клучните клиенти, трговските финансии и инвестициското банкарство, услугите за чување и консултации за релевантната структура на ресурси и прекуграничното финансирање. Во водењето бизнис, неговото мото е да обезбеди сеопфатни и најсложени банкарски и финансиски решенија за компаниите, како и за институционалните клиенти. Како реномиран експерт, тој редовно го споделува своето огромно знаење и богато искуство во областа на корпоративното и инвестициското банкарство, корпоративното управување, финансирањето проекти и реструктуирањето на различни јавни состаноци. Тој е претседател на Управниот одбор на НЛБ Банка Белград, член на Управниот одбор на НЛБ Банка Сараево, член на Надзорниот одбор на НЛБ Лиз&Го и член на Комитетот за одржливост на НЛБ Групацијата. Тој е и претседател на Одборот за претпријатија при Здружението на банки на Словенија и член на уредничкиот одбор на словенечкото банкарско списание.

На добар пат да станете регионален шампион и клучен двигател на одржливиот развој
На денешната средба, членовите на Надзорниот одбор на НЛБ го забележаа и напредокот во Стратегијата на НЛБ Групацијата. Групацијата направи важни чекори кон постигнување на своите стратешки цели на три главни полиња: традиционално банкарство на мало и корпоративно, каде што се во тек повеќекратни иницијативи за дигитализација за да се овозможат побрзи и поефикасни услуги на клиентите; надградба на внатрешните процеси за зајакнување на зајакнувањето на работната сила, како што е употребата на податоци и технолошки платформи; и имплементација на одржливост. Во 2021 година, најмногу се фокусиравме на подобрување на управувањето со ризиците поврзани со климата и животната средина и ја поставивме Рамката за одржливост на НЛБ Групацијата. Меѓу другото, вклучува анализа на влијанието, што резултираше во три основни области на влијание за нашата група: клима, ефикасно и безбедно користење на ресурсите и конечно избалансиран и инклузивен економски и социјален систем. Овие, заедно со континуираниот развој на политиките за ESG и интеграцијата на факторите на ESG, исто така ќе останат наш фокус во 2022 година.

Извор: www.nlb.si