ИНИЦИЈАТИВА ЗА ИДНИНА

Заев, Вучиќ и Рама на прав пат кон иднината

СКОПЈЕ – Оваа иницијатива менува се во регионот, ќе треба да работиме напорно и да успееме, изјави денеска претседателот на Србија, Александар Вучиќ, на прес -конференција во Скопје.

Извор: google

СКОПЈЕ – Оваа иницијатива менува се во регионот, ќе треба да работиме напорно и да успееме, изјави денеска претседателот на Србија, Александар Вучиќ, на прес -конференција во Скопје.

Зоран Заев, рече дека целосно се согласува дека целта е нула проценка на царината и дека нема граница за граѓаните и камионите.

„Нема да има царински тарифи или нови бариери. Наша цел е слобода на движење за сите стоки, како и за сите услуги и капитал “, посочи Заев и оцени дека заеднички, обединет регион ќе отвори големи перспективи на пазарот во Европа и во светот.

Тој додава дека прашањата што значат живот практично ќе се решат и преку заедничка работа ќе најдеме заеднички решенија и нови идеи.
Сите сакаме да живееме подобро, тоа е првичната идеја “, заклучи Заев.

Албанскиот премиер Еди Рама повтори дека приказната е едноставна и дека камионите на границите не смеат да чекаат 10 часа.

„Мораме да ја поштедиме тортурата и на граѓаните и на компаниите, но секако ова носи и други придобивки“, рече Рама.

Тој изјави дека имајќи ги предвид стандардите на ЕУ и нивната евалуација на сертификатите за безбедност на храната и за непречено движење на стоки, ќе се создаде зона во која ќе се елиминираат часовите на чекање за камиони.

Важно е повторно да не останеме изолирани во нашите граници, посочи Рама и посочи дека трансформацијата на регионот како една зона ќе биде дополнителна вредност за сите наши земји.

„Ако некој каже дека Србија го презема морето во мирно време, кое не го освои војната, мислам дека ова се тесногради мисли и дека силата на примерот, а не употребата на сила, ќе донесе резултати“, рече тој. Изјави Рама.

Тој, исто така, рече дека овие форуми не се турнеја, туку ќе резултираат со нови договори и иницијативи и дека до 2023 година овој простор ќе биде како да живееме во зона и земја на ЕУ.

„Ќе ги преземеме сите чекори за да одиме напред за оние земји кои не сакаа да се приклучат на иницијативата. Ќе ги решиме проблемите и за другите земји, откако ќе дојдат БиХ, Косово и Црна Гора, како и претприемачите. Ние постоиме за нашите граѓани, а не граѓаните за нас “, заклучи Рама.

„Ние не би го направиле ова за да мислиме дека некој на некого му воведува некои нови должности. Напротив, мислиме дека ќе функционираме како едно во економска смисла, да привлечеме повеќе инвеститори и да овозможиме слободна трговија “, рече Вучиќ.

Запрашан како ќе се спречат царинските војни и проблеми што постојат во други иницијативи како ЦЕФТА и дали ќе се најдат механизми што ќе ги решат споровите како што се даноците на Косово, Вучиќ рече дека сето ова е остаток од минатото.

„Наметнување акцизи, царини, порези се минато, тоа е реликт од почетокот на 20 век, вие неодамна имавте нешто помодерно, но слободната трговија е она од што зависите и без тоа не можете да бидете модерна земја. Имаме големи очекувања и требаме да градиме иднина заедно“, истакна Вучиќ.

На прашањето кога ќе се воспостават заедничките премини меѓу Србија и Македонија, особено во Прешево и Табановци, Вучиќ рече дека ќе се изгради единствен контролен пункт и дека ќе има само една станица за престој на границата, јави Танјуг.

„Ќе ги решиме сите проблеми и затоа побаравме година и пол за да се усогласи се, тоа не е само прашање на царина, тоа е и фито -санитарна инспекција и се друго“, рече Вучиќ.

Тој рече дека останува уште многу да се усогласи, многу да се направи, за да се овозможи пристап до системот за ДДВ и хармонизација на софтверот, за да можат да поминат камиони и автомобили.

„Ни претстои голема работа, но ќе ја завршиме. Ова е одговорна задача и одлична идеја, ова не е еднодневна прес-конференција “, истакна Вучиќ.

Тој, исто така, вели дека не е многу напишано за иницијативата, но таа е искористена за политичко поттикнување.

„Во суштина, никој не сакаше да ги види хоризонтите и можните успеси на оваа иницијатива. Оваа иницијатива го менува регионот “, рече тој и додаде дека проблемите ќе бидат решени и дека се надева дека администрациите ќе го следат тоа.

„Имаме големи надежи за тоа, ако сме вредни и вредни, ќе успееме“, истакна Вучиќ.