ЕНТУЗИЈАЗМОТ ВО РЕГИОНОТ

Србија отсекогаш била нашиот најдобар пријател

НЕГОТИНО – Србија отсекогаш била најдобриот пријател на Македонија и беше единствената што ги оддели вакцините за нашите луѓе од залихите за време на кризата, рече македонскиот премиер Зоран Заев.

Извор: google

НЕГОТИНО – Србија отсекогаш била најдобриот пријател на Македонија и беше единствената што ги оддели вакцините за нашите луѓе од залихите за време на кризата, рече македонскиот премиер Зоран Заев.

Заев посочува дека пријателството меѓу Северна Македонија и Србија расте, изразува надеж дека ентузијазмот за пријателство и оптимизам од овие две земји и Албанија ќе биде претежно присутен на Балканот и Југоисточна Европа и охрабрува изнаоѓање решение за Косово и Метохија, истакнувајќи дека гледа дека постигнува.

„Ние дефинитивно сме братски народ. „Она што Србија го направи кога ни беше најтешко, и не можевме да најдеме начин да ги заштитиме лекарите и медицинските сестри, е вистински пријател“, вели Заев, истакнувајќи дека анкетите се пред локалните избори во северна Македонија, кои ќе да се одржи на 17 октомври, покажа дека дури 38 проценти од граѓаните ја сметаат Србија за свој најдобар пријател

Заев вели дека претседателот на Србија, Александар Вучиќ, е негов добар пријател, кој, како што вели, заедно со премиерката Ана Брнабиќ работат на изнаоѓање решение за Косово и Метохија, истакнувајќи дека секое решение е прифатливо за Северна Македонија, доколку гарантира мир, европска иднина и почитување на правата на малцинствата.

„Ние нема да условуваме никого, туку ќе поттикнеме изнаоѓање решение. „Ако е добро за Србите и Албанците, ние ќе го поздравиме“, потенцира Заев во интервју за ТВ Танјуг.

Тој забележува дека секое решение на проблемот на Балканот е решение за Македонците и целиот македонски народ.

„Убеден сум дека ентузијазмот за пријателство и оптимизам од Србија, Северна Македонија и Албанија ќе биде претежно присутен на Балканот и Југоисточна Европа, бидејќи е поврзан со благосостојбата на нашите народи“, посочува Заев.

Тој вели дека лично решавал големи проблеми меѓу Македонците и Албанците во Северна Македонија и дека е постигнат договор со Бугарија за прашањето за европска интеграција.

Имено, во 2017 година, Бугарија и Македонија потпишаа Договор за пријателство, добрососедски односи и соработка, што Скопје го смета за единствен предуслов за почеток на преговори со ЕУ.

Властите во Софија веруваат дека пред почетокот на преговорите, потребно е да се решат прашањата поврзани со македонскиот национален идентитет, односно прашањето за јазикот и идентитетот на националните херои.

Заев посочува дека Договорот од Преспа, со кој се смени уставот на државата, реши децениски проблем што содржеше чувствителни прашања, како што се прашањата за идентитетот.

Зоран Заев нагласува дека ја гледа искрената намера на претседателот на Србија да постигне решение.

„Затоа влегуваме во такви иницијативи, бидејќи треба да работиме на иднината, да ги приближиме луѓето и да бидеме позитивни и оптимисти“, рече Заев, додавајќи дека тоа не го гледа од страна на Приштина.

„Бев присутен на многу конференции каде што видов дека нема волја и желба од страна на Косово. Во процесот на решавање на проблемот со името и склучување на Договорот од Преспа, ветивме дека ќе сториме се за да најдеме решение. Прашав што е важно за премиерот Ципрас за да помине низ Собранието, владата и граѓаните… Се грижевме еден за друг како да дојдеме до решение, и за жал, не почуствував дека Приштина има желба за решение, “рече Заев.