МАКЕДОНИЈА ГОРИ

Во Македонија горат најмалку 10 пожари, а се гаснат со хеликоптери од соседните земји

СКОПЈЕ – Состојбата со пожарите во Македонија е алармантна, во моментов има 10 активни пожари, а најсериозна е состојбата во општина Македонски Брод, како и во регионот Пехчево и Делчево.

Извор: google

СКОПЈЕ – Состојбата со пожарите во Македонија е алармантна, во моментов има 10 активни пожари, а најсериозна е состојбата во општина Македонски Брод, како и во регионот Пехчево и Делчево.

Сите расположливи капацитети – локалните самоуправи, Центарот за кризни состојби, војската, полицијата и граѓаните – беа ангажирани во локализирање и гаснење на пожарот, пренесува Танјуг.

Помош пристигна и од соседните земји, Србија и Бугарија, а денеска се очекува пристигнување помош од Словенија во форма на 16 противпожарни возила и 46 пожарникари.

Според последните податоци што ги објави директорот на Центарот за кризни состојби, Стојанче Ангелов, во земјава има 10 активни пожари.

Поради алармантната состојба, Управниот одбор за координација и управување со кризи и предложи на Владата во рок од 30 дена да донесе одлука за постоење кризна состојба на целата територија на земјата.

„Ситуацијата се менува од час во час. „Не можеме однапред да предвидиме како ќе се однесуваат пожарите, бидејќи само сувата вегетација, високите температури и ветерот придонесуваат за нивно брзо ширење и промена на правецот“, рече Ангелов во изјава за МИА.

Ангелов најави помош и од Словенија и во авиони, а тоа беше побарано и од Грција, и, како што вели, се очекува позитивен одговор.

Пет хеликоптери, два македонски и три српски, први беа испратени да го изгаснат големиот шумски пожар во Пехчево, кој ги зафати селата Мачево, Робово и Умлена, но беа повлечени веднаш по пристигнувањето поради екстремно високите температури.

Преку напорите на жителите, пожарникарите и сите вклучени, манастирот Света Петка беше спасен од пожар.

Вечерта, два пожари беа активни на подрачјето на Прилеп, а исто така имаше активни жаришта во Липац, во Кумановско.