ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА

Најава на пад на температурата, можни врнежи во некои делови од земјата

Меторолозите најавуваат промени во временската прогноза од четврток со благо освежување и многу попријатни температури.

Извор: AccuWeather

Меторолозите најавуваат промени во временската прогноза од четврток со благо освежување и многу попријатни температури.
Топлотен бран уште два дена со температура до 38 ℃. Од четврток ќе има намалување на температурата.

Временската прогноза покажува дека во среда ќе биде сончево и тропско топло. Со слаб до умерен западен и југозападен ветер на северозапад кон крајот на денот. Минималната температура од 16 до 24 ℃, максимална дневна од 34 до 38 ℃.

Поради многу високи температури, во наредните два дена се препорачува да се намалат активностите на отворено на минимум, потребна претпазливост поради многу високи вредности на УВ зрачење, па затоа не се препорачува изложување на сонце подолго од 15 минути без соодветна заштита. Голема претпазливост е неопходна во сообраќајот и да не се оди по патот во најтоплиот дел од денот. Инаку, бидејќи надворешните температури се до 38, на сонце и многу повеќе, во простории и возила се препорачува со уредите за ладење да не претерувате, температурната разлика помеѓу надворешната и околината не треба да надминува 7 степени, бидејќи и телото може да доживее шок како во случај на ненадеен влез во базени, реки и море.

Оваа топлина е исто така последица на снабдувањето со многу топла воздушна маса од Северна Африка како дел од југозападната струја. За разлика од претходниот топлотен бран, кој донесе температура до 40, сегашниот топлотен бран ќе биде околу два степени помалку интензивен.

Викенд временска прогноза
Од четврток и петок, температурите ќе паднат од 5 до 7 степени, така што во петок и викенди очекуваме околу 29-30 часот ℃ ќе бидеме под влијание на циклони над Средна Европа, така што се очекува промена на сончеви и облачни интервали и многу попријатно време, поради приливот на малку посвежа воздушна маса. На некои места само на места се очекуваат врнежи од грмежи, а во четврток попладне на некои места се очекуваат грмежи со град. Сепак, и покрај освежувањето и локалните врнежи, не се очекуваат поинтензивни врнежи, освен локално како дел од помалку грмежи.