ИНВЕСТИЦИЈА ВО ВЕТЕРНИЦИ

Ерсте се согласи да ја финансира првата приватна фарма за ветерници во Македонија

СКОПЈЕ – Австриската групација „Ерсте“ во петокот објави дека договорила и структурирала пакет за финансирање од 51 милиони евра за изградба на првиот приватен проект за ветерни електрани „Богословец“ во Македонија. Вкупниот пакет долгови вклучува помлада транша од 10 милиони евра од Oesterreichische Entwicklungsbank AG (OeEB), Австриската банка за развој, се вели во соопштението на групацијата Ерсте.

Извор: google

СКОПЈЕ – Австриската групација „Ерсте“ во петокот објави дека договорила и структурирала пакет за финансирање од 51 милиони евра за изградба на првиот приватен проект за ветерни електрани „Богословец“ во Македонија. Вкупниот пакет долгови вклучува помлада транша од 10 милиони евра од Oesterreichische Entwicklungsbank AG (OeEB), Австриската банка за развој, се вели во соопштението на групацијата Ерсте.

Локалната Шпаркасе Банка Македонија е исто така меѓу институциите што обезбедуваат финансирање за период од 17 години.

Проектот за ветерна електрана, вреден околу 61 милиони евра, ќе се гради во близина на селото Богословец. Се очекува да биде готов на почетокот на 2023 година.

Сименс Имеса ќе произведе и инсталира осум ветерни турбини со вкупен капацитет од 36 MW на самото место.

Извор: google

Богословец ќе биде втор проект за ветерни електрани во Македонија по ветерниот парк Богданци, кој беше изграден во 2015 година од државната компанија ЕСМ.

Локалниот хидроенергетски оператор БНБ Компани поседува 65% од проектот, додека останатите 35% припаѓаат на Инвестицискиот фонд Зелен Раст (ГГФ).