ЛОШ Wi-Fi ВО ДОМОТ

А1 е најбрз, Телеком е најдобар, тоа се само маркетинг слогани кои се за спотови, а Гугл препорачува 6 совети за Вас

Google препорачува 6 корисни совети кои ќе ви помогнат да ја поправите бавната врска. Гугл им даде на своите корисници неколку совети за подобра интернет-врска, кои треба да работат на повеќето стандардни рутери.

Извор: google

Google препорачува 6 корисни совети кои ќе ви помогнат да ја поправите бавната врска. Гугл им даде на своите корисници неколку совети за подобра интернет-врска, кои треба да работат на повеќето стандардни рутери. Ако вашиот интернет сигнал е лош, вреди да пробате некои од овие совети кои помагаат да се забрза WiFi, пишува британски експрес.

Осигурете се дека вашиот рутер е ажуриран
Ако вашиот постоечки рутер е постар од три или четири години, тоа може да го забави вашиот нов паметен телефон или лаптоп. Некои постари рутери поддржуваат само сигнали од 2,4 GHz кои не се ни приближно брзи како најновата технологија за Wi-Fi од 5 GHz. Просечната брзина за 2.4GHz е околу 150Mbps, додека 5GHz може да се справи со преземања со брзина од над 900Mbps. Помислете на тоа како автомобил што не е доволно брз за возење по автопат, пренесува b92.net.

Секогаш со лозинка заштитете ја вашата мрежа
Да се ​​има „отворена мрежа“ без лозинка може да изгледа погодно, бидејќи нема потреба да запомните комплексна лозинка што лесно се заборава. Но, бидете предупредени. Оставањето работи незаштитени значи дека странци можат да се приклучат на вашата Wi-Fi мрежа и да ја компромитираат. Кога додавате заштита, изберете силна лозинка што е тешко да се погоди, но лесно се памети. Повеќето рутери доаѓаат со предложени лозинки, но ако сте го исклучиле, можеби е време повторно да го вклучите.

Создадете посебна Wi-Fi мрежа за гости
Ако имате деца или гости често доаѓаат во вашата куќа, многу е веројатно дека многу сте ја споделиле вашата лозинка за Wi-Fi. Со поставување мрежа за гости, се создава втора Wi-Fi мрежа во вашиот дом, така што вашите гости ќе можат да имаат одлично искуство додека ги одржуваат вашите уреди безбедни и приватни.

Извор: google

Максимизирајте го вашиот опсег каде што е важно
Поради кризата COVID, се зголеми бројот на луѓе на Интернет, со семејства што ја користат мрежата за да гледаат филмови, да преземаат игри и да одговараат на бесконечни повици на зумирање. Сето ова значи дека мрежите на интернет провајдерите стануваат сè повеќе зафатени, што доведува до општо забавување на Интернет и баферирање на вашите видео повици. И, ако многу уреди и услуги бараат ширина на опсег истовремено, овој проблем може да се влоши. Многу современи рутери сега ви овозможуваат да видите колку ширина на опсег користат вашите уреди, што ви овозможува да идентификувате уреди и услуги што трошат многу интернет.

Ставете го рутерот што е можно поцентрално во домот
Сигналите за Wi-Fi стануваат сè послаби што е можно подалеку од рутерот, па ако го задржите рутерот во една просторија, видеата ќе се вчитуваат побавно ако се обидете да ги гледате во друга просторија. Значи, ако можете, поставете го рутерот што е можно поцентрално во вашиот дом, иако тоа не е секогаш можно, во зависност од тоа каде вашиот интернет провајдер ја носи врската. И ако не ви пречи вашиот рутер да стои на отворено, тоа исто така може да помогне во зајакнувањето на вашиот сигнал Wi-Fi.

Ако вашиот дом има мртви зони
Размислете за создавање мрежа со еден или повеќе рутери. Рутерите комуницираат едни со други и создаваат беспрекорна унифицирана мрежа на голема површина. Иако моќноста на мрежата варира во зависност од работите како што се големината на вашиот дом и вашиот интернет провајдер, идејата е дека овој систем обезбедува постојано силно покритие за сите поврзани уреди во вашиот дом.