ТУРСКА ЗАБРАНА ЗА КРИПТО ПЛАЌАЊАТА

Нема повеќе ќебапи за биткоини, се заканува забраната за крипто плаќање во Турција

ИСТАНБУЛ (Ројтерс) – Готвачот со кебапи, Кадир Онер, се надеваше дека ќе ја зајакне својата нова деловна активност прифаќајќи плаќање во крипто-валути, но забраната од турските власти ќе го принуди следниот месец да се врати на начините на плаќање, традиционални како и неговото печено месо.

Извор: google

ИСТАНБУЛ (Ројтерс) – Готвачот со кебапи, Кадир Онер, се надеваше дека ќе ја зајакне својата нова деловна активност прифаќајќи плаќање во крипто-валути, но забраната од турските власти ќе го принуди следниот месец да се врати на начините на плаќање, традиционални како и неговото печено месо.

Интересот за криптовалутите е во голем подем во Турција, каде двоцифрената инфлација и паѓачката лира ги прават привлечна алтернативна инвестиција, а Онер вели дека туристите ги користеле за да платат 5 до 10% од нивните сметки.

„Светот се прилагодува на дигиталната ера и ние мора да се вклучиме во тоа“, рече Онер додавајќи дека крипто плаќањата се полесни од банкарските трансакции и дека има зголемување на продажбата на неговите ќебапи ако продолжат со крипто наплата.
Но, Централната банка на Турција гледа опасности во новата практика и на 16 април забрани употреба на криптовалути и крипто средства за набавки од 30 април, наведувајќи ги „непоправливите“ штети и ризиците од трансакцијата.

Властите минатата недела исто така започнаа истраги за можна измама на две размени на крипто-валути, а гувернерот на Централната банка Сахап Кавчиоглу рече дека Министерството за финансии работи на пошироки регулативи во врска со крипто-валутите.
Крипто-валутите остануваат малку користени за глобалната трговија, дури и кога стануваат сè почесто мејнстрим средства, иако компаниите, вклучувајќи ги и „Тесла“ и патничката страница „Експедија груп“, прифаќаат такви плаќања.

Извор: google

Во Турција, деловните субјекти како фризерите и малите продавници за храна почнаа да прифаќаат крипто плаќања, бидејќи тие исто така држеа крипто монети, рече Алтуг Ислер, основач на веб-страницата за новини „Крипто Текник“.
Ако секторот беше добро регулиран, ќе имаше потенцијал за повеќе трансакции со криптовалути, рече тој, но централната банка ја искористи „најлесната опција“ со затворање на сето тоа.

„Забраната стана сериозно прашање за финтек фирмите кои работат во оваа област и тие започнаа да ја носат забраната за плаќање на крипто на суд“, рече Ислер. „Мислам дека владата ќе се обиде да воведе регулативи на пазарот на криптовалути и да ја олабави оваа забрана.

Волуменот на тргување со крипто плаќања двојно се зголеми за време на викендот по забраната на централната банка за исплата на крипто средства во споредба со претходниот викенд, според податоците на американскиот истражувач „Хаинализа“ и фирмата за податоци за трговија „Каико“ споделени со Ројтерс.

Извор: google

Обемот на тргување со криптовалути честопати се зголемува за време на периоди на нестабилност, заради трговците кои сакаат повеќе да профитираат заради промените на цената. Многу трговци на пазарот велат дека ова е клучна привлечност на средството што се појавува и поволноста за заработка.

Стопирано плаќање
Во познатата Голема чаршија од 15-от век во Истанбул, во продавницата за размена на крипто-валути „Коинтрал“ стопирана е продажбата на злато за криптовалути, рече неговиот основач Угур Хакан Чакан.
Тој исто така мораше да ја стави во мирување новата иницијатива за веб-страници за е-трговија кои нудат исплати на крипто средства.
„Продававме злато, недвижен имот и се подготвувавме да започнеме нова услуга … но проектот е заостанат со новата регулатива“, рече Какан.
„Се надевам дека оваа забрана е транзиција се додека не се спроведат потребните регулативи“, рече тој, додавајќи дека златото за продажба на криптовалути е популарно.

Готвачот Онер вели дека ќе ја преживее забраната за криптоплаќање, што беше искористено за купување на повеќе од 1.500 негови ќебапи од неговото отворање во март, но исто така се надева дека потегот ќе биде привремен.
„Сигурен сум дека кога ќе се направат потребните законски регулативи, ќе ги освоиме клиентите што ги изгубивме поради оваа забрана.