КАФЕ ОД ЦИКОРИЈА

Русите го заменуваат класичното кафе со поздрав пијалак

Кафето е еден од најпопуларните пијалоци во Русија. Што треба да направите во случај да сакате да ја намалите употребата на кофеин или целосно да се откажете од него, ни открива руската нутриционистка Татјана Залетова. Според неа, наједноставниот начин за намалување на употребата на кафе е нормализирање на режимот на спиење и одмор за да нема голема потреба за стимулација на кафе.

Извор: google

Кафето е еден од најпопуларните пијалоци во Русија. Што треба да направите во случај да сакате да ја намалите употребата на кофеин или целосно да се откажете од него, ни открива руската нутриционистка Татјана Залетова.

Според неа, наједноставниот начин за намалување на употребата на кафе е нормализирање на режимот на спиење и одмор за да нема голема потреба за стимулација на кафе.

Според нутриционистката, може да се користат производи кои посуптилно го стимулираат нервниот систем, како што се зачини, етерични масла, цитрони, портокали. За оние на кои им е тешко да се откажат од кафе одеднаш, неговата „психолошка замена“ е кафе од цикорија. Не содржи кофеин, но има вкус и бои кои потсетуваат на кафе. Многу нејзини следачи во Русија веќе почнаа да го практикуваат овој совет.

На луѓето со висок крвен притисок обично им се советува кафето целосно да го заменат со цикорија, како и на луѓето со остеопороза или оние кои имаат проблем со апсорпција на калциум. Цикоријата се препорачува и за луѓе кои имаат недостаток на витамин или имаат синдром на хроничен замор, а веќе се зависници од кофеин.

Цикоријата е корисна бидејќи содржи супстанции кои помагаат при варењето на храната, но треба да се земе предвид дека цикоријата го зголемува апетитот, па затоа мора да се користи во ограничен степен.