НОВИ РЕСТРИКЦИИ

Ноќните клубови и дискотеки се привремено затворени во Црна Гора

Од денес до 2 август во Црна Гора привремено ќе биде забранета работата на дискотеки и ноќни клубови на отворен и затворен простор, поради влошување на епидемиолошката состојба.

Извор: google

Од денес до 2 август во Црна Гора привремено ќе биде забранета работата на дискотеки и ноќни клубови на отворен и затворен простор, поради влошување на епидемиолошката состојба. Во моментов, 480 лица се болни.

Директорот на Институтот за јавно здравје, Игор Галиќ, рече дека со новите мерки се забрануваат забави и фестивали на затворено музичко творештво.

Тој рече дека очекува од 2 август овие установи да започнат повторно да работат за оние кои биле вакцинирани со првата доза или да имаат негативен PCR-тест или потврда на ковид-19 во последните 180 дена.

По 2 август, истиот услов ќе важи и за престој во внатрешноста на угостителските објекти. Во ниту еден од овие случаи не се прифаќа брз тест за негативен антиген или тест за антитела.

Како што беше речено, најтешка е моментално состојбата во Будва.

Галиќ рече дека тестирањето на границата не е изводливо затоа што ќе има големи одложувања.
„Никаде во светот нема тестирање на патници на копнени патишта“, објасни Галиќ.

Тој објасни дека позитивните луѓе остануваат во сместувањето во кое се наоѓаат и дека се следат нивните контакти.
„Имаме над 100.000 туристи, од кои тестирани се 11.450. Само 153 беа позитивни и сите беа следени “, изјави тој, пренесува Бета.

На прашањето за старосната структура на новозаразените последниве денови, Галиќ одговори дека од неодамна се заразени и млади и невакцинирани лица – до 29-годишна возраст.

„Не треба да заборавиме дека многу од нив се асимптоматски и можат да ја пренесат инфекцијата кај постарите лица кои покажуваат потешки форми на болеста“, рече директорот на ИЈЗ.
Тој објасни дека вакцинираните лица исто така можат да се разболат до одреден степен, но вакцинацијата спречува потешки форми на болест и смрт.

Во Црна Гора, околу 170 000 лица биле вакцинирани со првата доза, а околу 150 000 со втората, што е повеќе од една третина од возрасните граѓани.
Околу 100.000 луѓе во Црна Гора се заразени со корона вирусот, а 1.624 починаа.