ПРОСЕЧНА ПЛАТА НА ЕУ ЧЛЕНКА

Хрватскиот просек за септември е 946 евра

ЗАГРЕБ – Просечната месечна нето-плата во Хрватска за септември годинава изнесува 7108 куни (946 евра), што е номинално повисока за 5,4 отсто, а навистина повисока за два отсто во однос на истиот месец во 2020 година, објави денеска хрватскиот Централно биро. на статистика.

Извор: google

ЗАГРЕБ – Просечната месечна нето-плата во Хрватска за септември годинава изнесува 7108 куни (946 евра), што е номинално повисока за 5,4 отсто, а навистина повисока за два отсто во однос на истиот месец во 2020 година, објави денеска хрватскиот Централно биро. на статистика.

Во однос на август годинава, септемвриската нето-плата е номинално пониска за 0,1 отсто, а навистина пониска за 1,1 отсто, пренесе агенцијата Хина.

Највисока просечна нето-плата по вработен во наведениот месец е исплатена во информатичките услужни дејности, во износ од 10.802 куни (1.437 евра), а најниска во секторот производство на облека – 4.472 куни (595 евра).

Просечната септемвриска бруто-плата по вработен изнесува 9.549 куни (1.271 евро), што е номинално за четири отсто, а реално за 0,7 отсто повеќе во однос на истиот месец лани, пренесува Танјуг.

Во однос на август бруто платата номинално е пониска за 0,6 отсто, а реално пониска за 1,6 отсто.

Во периодот од почетокот на годината до крајот на септември 2021 година, просечната месечна нето-плата по вработен изнесува 7.088 куни (943 евра), што е номинално зголемување за 5,4 отсто или реално за 3,5 отсто. на годишна основа.

Извор: google