ЦРНОГОРСКО АМЕРИКАНСКА „ТРГОВИЈА“

Црна Гора вети дека ќе го искорени шверцот со цигари, кој беше реализиран со таен благослов од САД

ЊУЈОРК – Црна Гора се обврза дека ќе го искорени шверцот со цигари, бидејќи бројни новинари беа убиени во обид да откријат шверцери кои дејствувале со таен благослов на Соединетите држави, проценува Њујорк тајмс.

Извор: google

ЊУЈОРК – Црна Гора се обврза дека ќе го искорени шверцот со цигари, бидејќи бројни новинари беа убиени во обид да откријат шверцери кои дејствувале со таен благослов на Соединетите држави, проценува Њујорк тајмс.

„Постои долга листа на новинари кои ги загубија животите, како и криминалци вклучени во илегалната трговија со цигари, која, со таен благослов на Соединетите држави, е главна индустрија за Црна Гора уште од Балканските војни во 1990 -тите години“. Пишува црногорскиот весник „Лист“ Црна Гора вели дека е решена да го искорени тој шверц.

Во написот „Црна Гора се обврза да ја искорени смртоносната трговија: шверц на цигари“, весникот го цитира вицепремиерот на Црна Гора, Дритан Абазовиќ, кој рекол дека сите неодамна знаеле што се случува, но никој не сакал да ја допре темата. Весникот наведува дека европските земји загубиле милијарди долари од даночни приходи бидејќи цигарите – вистински и фалсификувани, складирани во јадранското пристаниште Бар – биле транспортирани од Црна Гора на Запад со фалсификувани документи.

Слободната зона „Бар“, како и сличните области во Дубаи и другите пристаништа, првично требаше да стане претоварен центар без долга царинска постапка за стоки наменети за понатамошен транспорт. Наместо тоа, пристаништето стана рај за криумчарите.

Една од причините зошто шверцот со цигари опстојуваше толку долго беше тоа што беше заштитена, па дури и контролирана од долгогодишниот лидер на земјата Мило Ѓукановиќ.

Извор: google

Весникот го опишува политичкиот пат на Ѓукановиќ, наведувајќи дека тој некогаш бил сојузник на претседателот на СР Југославија, Слободан Милошевиќ, пред да се сврти против него, а подоцна и миленик на Западот, особено близок до Соединетите држави. „Њујорк тајмс“ ја пренесе изјавата на поранешниот американски амбасадор во Србија и Црна Гора, Вилијам Монтгомери, кој рече дека САД „свртеа глава и одлучија да не гледаат шверц“.

„Сите знаеја што се случува, но ние тоа го дозволивме бидејќи ги донесе парите што му беа потребни на Ѓукановиќ против Милошевиќ“, рече поранешниот амбасадор.

Американскиот весник објавува дека САД повеќе биле фокусирани на трговијата со дрога, што е уште еден голем проблем во Црна Гора, отколку на шверцот со цигари. И загубениот даночен приход ја зафати Европа, а не САД, додава весникот.

Повикувајќи се на написот на хрватски Национал од 2001 година, „Њујорк тајмс“ наведе дека Ѓукановиќ собрал 65 милиони долари од шверц на цигари и наредил убиства на соработници на тој весник. Се додава дека хрватскиот новинар Иво Пуканиќ и неговиот соработник подоцна биле убиени во Загреб. Монтгомери изрази верување дека убиствата, кои никогаш не беа веродостојно разрешени, се дело на „тутунската мафија“, пишува весникот, додавајќи дека е убиен и црногорскиот новинар Душко Јовановиќ, кој пишувал за шверцот.

„Њујорк тајмс“ пренесе делови од извештајот за напредок на Европската унија за Црна Гора, во кој се наведува колку цигари се запленети, но исто така повикува на посилни активности „за отстранување на системските недостатоци во слободната зона“ на пристаништето Бар.