НЕДОСТАТОК НА РАБОТНА СИЛА

Во Австрија има туристи, но во хотелите нема работна сила

ВИЕНА – Во Австрија, хотелиерите и гастрономите имаат еден голем проблем во текот на летото, а тоа не е недостатокот на гости, туку недостатокот на работна сила.

Извор: google

ВИЕНА – Во Австрија, хотелиерите и гастрономите имаат еден голем проблем во текот на летото, а тоа не е недостатокот на гости, туку недостатокот на работна сила.

„Ние сме принудени само да не го отвораме нашиот ресторан оваа година, бидејќи не можеме да ја најдеме потребната работна сила“, рече хотелиерот од Лунгау Ото Гросегер.

„Вложивме многу пари во објектот, што го отворивме минатата година, и ќе имавме многу гости. Сепак, можеме да искористиме само 20 проценти од нашите можности “, посочи тој.

Гросегер, кој во последните години инвестираше околу 2,5 милиони евра во своите станови и пансион во Качберг, вели дека има големи тешкотии да најде осум работници за неговите капацитети.

„Изгубивме 50 проценти од нашите редовни гости, бидејќи не можевме да ја отвориме зимата“, изјави тој.

Многу порано вработените поминаа дополнителна обука и ја променија индустријата.

„Како последица на тоа, не можеме да го отвориме нашиот ресторан со 80 места“, рече тој, додавајќи дека не може да им понуди појадок на гостите ако не работи во сопствените капацитети.

Инаку, тој не е единствениот хотелиер кој има вакви проблеми.

Имено, на крајот на јуни, гастрономите и хотелиерите побараа од Службата за вработување (АМС) 1.964 работници.

Експертот за туризам Петра Нокер-Шварценбахер е свесен за проблемот.

„Недостатокот на работна сила е огромен. „Пред кризата, имавме постојан недостаток, кој се зголеми“, рече таа, пренесува Танјуг.

Според неа, пазарот на трудот е „испразнет“ и сега има само оние кои „тешко се вработуваат“.

Дури е тешко да се најдат долгорочно невработени, па АМС има намера да ги заостри санкциите.