ОТРОВНА ХРАНА

Водич за емулгатори во призводите и исхраната

Емулгаторите се додатоци кои се додаваат во индустриски произведената храна, со цел да се добие производ што изгледа или има вкус што е можно попривлечен. Тие исто така се користат како конзерванси во прехранбената индустрија.

Извор: google

Емулгаторите се додатоци кои се додаваат во индустриски произведената храна, со цел да се добие производ што изгледа или има вкус што е можно попривлечен. Тие исто така се користат како конзерванси во прехранбената индустрија. На пакувањето на производот, кое вклучува сокови, слатки, намази, итн. производителите ја отпечаќаат етикетата на емулгаторот (Е и етикета со број што е единствена низ целиот свет).

Потрошувачите обично се во дилема за тоа кои емулгатори се штетни, a кои се дозволени. Одобрување дека може да се користи додаток е издадено од Светската здравствена организација. Сепак, не заборавајте дека штетните емулгатори се почести на масите и дека тие се подмолни убијци кои доведуваат до тотално распаѓање на имунолошкиот систем.

Ви претставуваме список на емулгатори во прехранбени производи и пијалоци што ги консумираме секој ден. Многу ограничен број на емулгатори не е штетно за здравјето на луѓето, сепак, списокот на канцерогени емулгатори е долг.

1. Додатоци во исхраната кои не се штетни
E100, 101, 103, 104,105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382, ​​400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480 година.

2. Сомнителни додатоци кај голем број на производи
Е125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241.

3. Опасни додатоци во производите
Е102, 110, 120, 124.

4. Додатоци кои се штетни за здравјето

Предизвикуваат проблеми со дебелото црево:
E220, 221, 232, 224.

Предизвикуваат дигестивни проблеми:
E338, 339, 340, 341, 450, 461, 463,465, 466, во спакуван сладолед E407.

Кожни болести:
E230,231,232,233.

Уништува витамини:
Б12, Е220.

Го зголемува холестеролот:
E320,321.

Ги иритира нервите:
E311, 312.

воспаление на усната шуплина: E330 најопасниот додаток што предизвикува рак, го наоѓаме во Швепс од лимон, сенф, малку безалкохолни пијалоци, конзервирано месо од ракчиња, кај некои сирења, конзервирани печурки.

5. Додатоци, кои предизвикуваат рак
Е131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239.

Е123 е многу токсичен и е забранет во САД.

Извор: google

Оксидативните процеси и промените во pH вредноста го забрзуваат распаѓањето на храната, така што некои производители ги додаваат следните опасни хемикалии:
E302 – предизвикува формирање камења во бурегот
E310 – иритација на желудникот и кожата
E319 – гадење, повраќање, делириум, смртоносна доза е 5g
E320 – алергии, хиперактивност
E325 – Избегнувајте деца нетолерантни на лактоза
E339 – ја нарушува рамнотежата помеѓу калциумот и фосфорот
E363 – забрането во некои земји
E370 – забранет во некои земји
E375 – лошо за црниот дроб, го зголемува нивото на урична киселина, гастритис
E380 – лошо за слузницата на црниот дроб и желудникот
E385 – забранет во некои земји

Стабилизаторите се хемикалии што се користат за згуснување на храната и се нумерирани од Е400 до Е495. Споменатата група е следнава:
E407 – предизвикува чир
E412 – гадење, грчеви во стомакот, го намалува холестеролот
E413 – предизвикува алергии
E414 – иритации на мукозата, алерген
E416 – можни се алергии
E420 – лошо за стомакот, не е дозволено за храна за бебиња
E421 – дијареја, гадење, повраќање, лошо за бубрезите
E432 – забранет во некои земји
E450 – го нарушува балансот на водата во телото
E461 – гасови, опструкција на тенкото црево
E463 – забранет во некои земји

Антикоагуланси се наоѓаат под назнаките Е500 до Е585:
E503 – Иритирачки за мукозните мембрани
E508 – проблеми со стомакот
E510 – треба да се избегнува од лица со заболување на бубрезите и црниот дроб
E513 – забранет во некои земји
E514 – ја нарушува рамнотежата на водата во телото
E553 – може да предизвика рак на желудник
E554 – тешкотии во плацентата во бременоста, Алцхајмерова болест

Извор: google

Избегнувајте
Обрнете посебно внимание на следниве производи:
Е123 и Е110 во гумени бонбони, чоколадни бонбони, пудинг крем во пластични чаши, замрзната риба, стопени сирења што се шират, пудинг од ванила и
Е102 и Е110, во готови сосови од разни видови.

Технолошки обработената храна е биолошки мртва и има краток рок на траење; затоа итно се потребни хемиски адитиви кои го продолжуваат рокот на траење и во магацините и на полиците.

Исто така, постојат конзерванси означени од E200 до E290, кои можат да предизвикаат следниве здравствени проблеми, односно негативни последици:
E210 – астма, невролошки потешкотии, хиперактивност кај деца
Е211 – астма
Е216 – алергии
E218 – алергии на кожата
Е220 – астма, го уништува витамин Б1
E235 – гадење, повраќање, дијареја, иритација на кожата, анорексија
E249 – нарушување на пренос на кислород, главоболки, слаба концентрација, отежнато дишење
Е250 – потенцијален канцероген, создава нитрозамини во желудникот, хиперактивност кај децата
E251 – се претвора во нитрит во телото
E252 – хиперактивност, потенцијално канцерогена, анемија, штетна за бубрезите, забранета во некои земји
E261 – треба да се избегнува од лица со оштетување на бубрезите
E264 – гадење, повраќање
E280 – предизвикува мигрена
E281 – предизвикува мигрена
E290 – го зголемува дејството на алкохол

Извор: google

Емулгатори со ознака E620 до E640 се користат во вештачки ароми
E620 – оставете ги децата да го избегнуваат
E621 – главоболка, жед, вртоглавица, грчеви во стомакот, дијареја, аритмија, забрането кај детски производи
E622 – гадење, повраќање, дијареја
E626 – може да предизвика гихт
E627 – може да предизвика гихт, забранет кај детски производи
E629 – може да предизвика гихт
E631 – може да предизвика гихт
E633 – може да земе примерок од гихт
E635 – може да предизвика промени во кожата, забранети во многу земји

Извор: google

Емулгаторите што се користат како вештачки засладувачи се групирани под ознаките E900 до E1520:
E905 – можен рак на гастроинтестиналниот тракт
E907 – забранет во некои земји
E924 – гадење, повраќање, дијареја
E925 – канцероген, ја уништува биолошката вредност на храната
E927 – забранет во некои земји
E950 – е еден од најопасните адитиви, лошо влијае на тироидната жлезда
E951 – алергии, мигрена, вртоглавица, нарушувања на видот, слух и вкус, оштетување на меморијата, депресија, причина за некои дегенеративни болести (мултиплекс склероза, Паркинсонова болест), хормонални нарушувања
E952 – мигрена, потенцијално канцерогена, забранета во САД и Англија
E954 – предизвикува рак кај животни
E967 – камен во бубрег, диуретик
E1505 – метаболизиран во етанол
E1520 – може да предизвика срцев удар, негативно да влијае на нервниот систем, дерматитис
Многу е интересен податок дека во некои земји некои адитиви од оваа листа се строго забранети, додека во други се во бесплатна употреба.

Бонус видео…