КРИПТО ВАЛУТИ

Македонија е единствената европска земја каде е забранет Биткоинот

Mакедонија е единствената европска земја каде крипто-валутите како Bitcoin, Etheruem и други се целосно нелегални. Инвестирањето во криптовалути е нелегално и националните банки предупредуваат дека крипто-трансакциите се поврзани со криминални активности.

Извор: google

Mакедонија е единствената европска земја каде крипто-валутите како Bitcoin, Etheruem и други се целосно нелегални. Инвестирањето во криптовалути е нелегално и националните банки предупредуваат дека крипто-трансакциите се поврзани со криминални активности.

Без сомнение, ние сме во револуцијата на криптовалутите што ќе ги обликува светот и иднината, но сè уште не го сфатиле сите тоа. И покрај тоа што Биткоинот забележа огромен пораст на популарноста, а исто така и на цената, сепак има неколку земји кои го забрануваат целосно.

Од територијата на Северна Африка, Алжир е една од земјите кои целосно забрануваат употреба на криптовалута. Забрането е купување, продажба, употреба на т.н. виртуелна валута. Виртуелна валута е онаа што ја користат интернет-корисниците. Се карактеризира со отсуство на физичка поддршка како што се монети, белешки, плаќања со чек или кредитна картичка. Секое прекршување на оваа одредба е казниво во согласност со важечките закони и прописи.

Боливија е една од ретките земји каде крипто-валутите имаат апсолутна забрана и тоа со резолуција. Властите објаснуваат дека оваа резолуција доаѓа да ги заштити своите граѓани од каква било пирамидална шема. Секаков вид валута што не е издадена и контролирана од владата или овластен субјект, таму е забранета.

Македонија е единствената европска земја каде крипто-валутите како Bitcoin, Etheruem и други се целосно нелегални. Инвестирањето во криптовалути е нелегално и националните банки предупредуваат дека крипто-трансакциите се поврзани со криминални активности. Централната банка исто така ги предупреди своите граѓани дека криптовалутите се финансиски ризик бидејќи платформите каде што се случуваат овие размени не се регулирани со закон.

Забраната важи и во Кина. Банката на Кина не ја одобрува оваа валута и забранува тргување, но сепак земјата започна да развива своја крипто валута. Со сигурност може да се каже дека забраната за трговија ќе заврши кога нивната крипто валута ќе проживее.

Биткоинот и другите криптовалути се целосно забранети во Мароко. Ако сте сопственик, трговец или имате нешто со крипто-просторот, ќе добиете парична, па дури и затворска казна. Овие закони нема да се променат наскоро за оваа земја.

Бонус видео…