КАНАБИС И МАКЕДОНИЈА

Кој ги водел компаниите на србите во Македонија и со кого се поврзани, според БИРН.РС

Во македонското село Дебриште, кое се наоѓа во општина Росоман, во долината Тиквеш, позната по своите вина, има оранжерии каде што пораснало друго растение – марихуана, пишува БИРН.РС.

Извор: google

Во македонското село Дебриште, кое се наоѓа во општина Росоман, во долината Тиквеш, позната по своите вина, има оранжерии каде што пораснало друго растение – марихуана, пишува БИРН.РС. Како што додаваат, косопственикот на компанијата што управува со таа плантажа е добро познато име – Предраг Колувија, сопственикот на Јовањица, првообвинет во две обвиненија според кои се води постапка пред Судот за организиран криминал во Белград. БИРН истражува кои биле луѓето кои раководеле со компаниите на Колувија во Македонија, кои биле нивните политички и други врски и зошто ја изгубиле лиценцата за одгледување коноп.

Оранжериите денес се чинат напуштени, а до крајот на 2019 година во нив се одгледуваше канабис, кој, барем според дозволата на македонската Влада, беше дозволен да се произведува и да се користи исклучиво за медицински цели. Сепак, истражувањето на БИРН покажува дека и Јовањица и Росоман ги злоупотребиле овие дозволи – се чини дека Јовањица ја користел дозволата како покритие за одгледување и трговија со психоактивен канабис, додека Росоман не водел евиденција за бројот и видот на одгледуваните растенија. имотот, што укажува на тоа дека еден дел од нив можел да заврши на црниот пазар.

Постоењето на плантажата за марихуана во Колувија во Македонија во Србија стана познато кога српската полиција пронајде специјална апликација „Разговор“ во телефоните што ги користеа Колувија и неговите соработници, а која се користеше за заштитена комуникација, се вели во текстот.

Како што дознава БИРН, како дел од „Разговор“, покрај групата „Совет за безбедност“ преку која Колувија комуницирала со членови на безбедносните и полициските служби кои му обезбедувале заштита, тука била и групата „Росоман продукција“ за луѓе вклучени во производство на канабис во Македонија. Поради ваквите сомнежи, српското обвинителство за организиран криминал, како што дознава БИРН, во февруари минатата година испратило барање за меѓународна правна помош до македонското основно јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција, барајќи од нив помош за утврдување идентитетот на корисниците на Росоман Продукција.

„Во рамките на оваа група беа забележани фотографии од просториите на објектот во кој се одгледуваше, сушеше и вакуумираше зелена материја за која се претпоставува дека е канабис“, стои во писмото од српското обвинителство.

Заедничко истражување на БИРН Србија и БИРН Македонија покажа дека покрај плантажата Росоман и ТХЦ Квалитет група, која е сопственик на плантажата, Предраг Колувија и неговите соработници контролирале барем уште една компанија во Македонија, која имала дозвола да одгледува канабис за медицински цели и еден регистриран за трговија и услуги.
Според македонскиот регистар, Предраг Колувија сè уште има 50 проценти удел во компанијата THC Quality Group од Скопје. До апсењето на 13 ноември 2019 година, Колувија извезуваше дел од садници канабис од Јовањица во оваа македонска компанија, пренесува БИРН.

Во текот на 2019 година, од Јовањица се извезени скоро 60.000 садници канабис, со вкупна тежина поголема од 4.700 килограми, скоро онолку колку што беа пронајдени во Јовањица за време на полициската акција во ноември 2019 година, што дополнително ја расветлува размерот на одгледување канабис на тоа плантажа.

Во Скопје, понатаму се вели, летото 2018 година беше основана третата компанија поврзана со Колувија – Јовањица ДООЕЛ, која беше регистрирана за трговија и услуги.

Освен Колувија, меѓу сопствениците и директорите на споменатите три компании има и македонски државјани, но и уште две лица од Србија. Меѓу македонските партнери, најголемо внимание привлекуваат Александар Пиперевалиев и Горан Крстев, пишува БИРН. Во моментов, како што додаваат, опозициската ВМРО-ДПМНЕ тврди дека Пиперевалиев е поврзан со Владата на Зоран Заев. Крстев важи и за близок до Заев.

Во Македонија не започнуваат со никаква истрага

БИРН исто така дознава дека македонското обвинителство не спроведува никаква истрага за деловното работење на компанијата Колувија во таа земја, иако комисијата на Министерството за здравство открила бројни неправилности на фармата THC Quality Group во Росоман и ја одзела лиценцата за одгледување канабис за медицински цели.

Според текстот, Колувија бил косопственик и на компанијата Бул Билдинг од Струмица. Сведок на судењето за случајот „Јовањица 1“ пред Специјалниот суд во Белград изјави дека по полициската рација во Јовањица, бил прекинат планираниот извоз на канабис во компанијата Бул Билдинг, пренесува БИРН.

Според БИРН, најинтересните од српските партнери на Колувија се браќата Меденица – Маријан и Ѓеорѓије.

Ѓеорѓије Меденица е закупец на белградскиот ресторан „Звездара театар“, се вели во текстот. Тој беше спомнат во медиумите како сведок во криминалната пресметка меѓу Жељко Рутовиќ и Предраг Ранковиќ Пецони во хотелот Прага во Белград во 2017 година. Тој исто така предизвика несреќа во близина на Тиват во 2006 година кога со својот глисер уби две лица, пренесува БИРН.

Извор: google

Во интервју за БИРН, Маријан Меденица вели дека тој е угостител, дека Колувија дошол во нивниот ресторан и дека се познаваат оттаму. Што се однесува до бизнисот во Македонија, тој вели дека по апсењето на Колувија, тоа било „некој требало да го преземе, за да не пропадне бизнисот“, но на крајот „сè пропадна“. „Сè уште никој од Македонија не ме контактирал и би сакал да ме контактираат за да го платам тоа, бидејќи колку што можам да видам, јас ги имам само трошоците за сето тоа“, рече тој за БИРН.
Тој во изјавата рече дека е регистриран како директор на Групата за квалитет во Скопје ТХЦ, но дека не е активен.
„Требаше да бидам активен, но не бев. Значи, јас едноставно потпишав и тоа е тоа, јас всушност не одев во Скопје, бидејќи се случија некои работи што се случија и така натаму “, рече тој. Тој вели дека неговото име сè уште е заведено во деловниот регистар затоа што не успева да замине во Скопје, но дека ангажирал адвокат да провери дали „нема трошоци во врска со тие фактури и потпишување“ и дека нема идеја што е во моментов се случува со компанијата.

Меденица вели дека тој дури и не знае што правела компанијата во пролетта 2019 година, кога започна увозот на канабис од Јовањица, каква е идејата да се основа компанија во Скопје и зошто воопшто да се увезува канабис од Србија. Тој исто така вели дека тој и неговиот брат Ѓорѓи биле изненадени кога слушнале дека полицијата упаднала во Јовањица и дека Колувија е уапсена, како и дека никој од истражните органи не го повикал за каква било информација досега.
БИРН не успеа да стапи во контакт со Ѓорѓи Меденица.
Патем, се додава во текстот, Маријана Меденица и Предраг Колувија, освен компанијата во Македонија, ги поврзува и заеднички адвокат. Имено, во една постапка од 2019 година, адвокат на Маријан Меденица беше Светислав Бојиќ, еден од бранителите на Колувија во случајот Јовањица. Тој стана познат во јавноста кога, по судењето на 28 декември минатата година, тој изјави на новинарката на српската Н1 телевизија Јелена Зориќ дека неговиот клиент е прекрасен човек и голем верник и дека се моли за нејзиното здравје, но и за здравјето на вршител на должноста заменик-обвинител и полициски службеник.уапсен, што се сфати како еден вид закана.

Никој не го проверил ТХЦ во растенијата – ниту во Македонија ниту во Србија

Нема податоци за тоа дали тој коноп го покачил ТХЦ (иако постои сомневање дека го имал), или колку од произведениот коноп завршил на плантажите на Колувија во Македонија, и дали дел од тоа бил ставен на црните пазари во тоа земја, Србија, како и на пазарите на земјите од регионот или Западна Европа, пренесува БИРН.
Освен информациите за дистрибутивната мрежа, засега нема информации кој инвестирал во опремување на плантажата и одгледување на толкава количина марихуана, каде парите биле стекнати од продажба на наркотици, ниту информации за можни врски на обвинетиот со висок – давање рејтинг на политичари и највисоки функционери., според БИРН.

Извор: google

При контролата, увидот не успеа да утврди колку растенија се одгледувани на македонската плантажа Росоман, или за која сорта канабис станува збор, што отвора можност дел од тоа да заврши на црниот пазар. Македонија дозволува продажба и извоз само на масло од канабис, но не и на цветот од истото растение. Сувите цвеќиња од марихуана всушност се продаваат на црниот пазар како дрога.
По апсењето, компанијата на Колувија во Македонија беше лишена од лиценцата за одгледување канабис, а против Колувија и неговите соработници во Македонија не беше поведена кривична постапка. Според БИРН, на 14.08.2018 година, македонската влада даде дозвола на THC Quality Group да одгледува канабис за медицински цели. Следната година, на 16 декември, Владата во Скопје ќе донесе одлука за одземање на лиценцата. Одлуката е донесена еден месец по апсењето на Колувија во Србија, иако контролата врз основа на која е донесена одлуката е извршена на 7 ноември 2019 година, односно една недела пред запленувањето на марихуаната во Јовањица, се додава во текстот. За време на таа контрола, забележани се бројни неправилности на фармата Росоман, која работела во рамките на компанијата THC Quality Group, според БИРН.

Нова компанија во Росоман, а стари сопственици

По избувнувањето на скандалот „Јовањица“, дел од македонските партнери на Колувија основаа нова компанија на 12 декември 2019 година, на што Владата даде одобрение за одгледување марихуана на 14 јануари 2020 година, според БИРН. Ова практично значи дека истите одгледувачи се собрале, само без Колувија, два месеци по контролата врз Росоман и упадот на српската полиција во Јовањица. Новата компанија се вика GM Light и ги презеде фармите во Росоман од THC Quality Group.
Лидија Савиќ од македонското Министерство за здравство тврди дека компанијата што ја презеде фармата Росоман веќе започна со одгледување марихуана за медицински цели. Сопственици на ГМ Лајт се кипарската компанија Крикамара инвестментс ЛТД, која се наоѓа на иста адреса во Никозија како и компанијата Епиони холдинг, еден од поранешните сопственици на ТХЦ Квалитет Груп. Горан Стојановски, косопственик на THC Quality, исто така има директни врски со ГМ Лајт (GM Lajt) од Скопје. Значи, македонските партнери на Колувија се реорганизираа и го презедоа стариот бизнис под ново име, се вели во текстот.

Извор: birn

Новинарите на БИРН посетија фарма во Дебриште, општина Росоман. Се чинеше напуштено и не можеше да се влезе, изјавија тие.
Како што дознава БИРН, Српското обвинителство за организиран криминал се сомнева дека наместо индустриски коноп, индискиот бил извезен во Македонија. Тие се обидуваат да добијат поцелосни информации од нивните македонски колеги, но не го испитуваат производството на канабис на фармата Росоман. Па така добиле официјална изјава која гласеше:
„Би сакале да ве информираме дека во обвинителството нема случај за настаните што ги споменувате. Обвинителството соработуваше со колеги од Србија. Имено, Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција добило барање за меѓународна правна помош од Република Србија. „Одговорено е на барањето, со кое обвинителството ги достави бараните докази и податоци“, рече македонското обвинителство во одговорот на БИРН.

Запленување на марихуаната

Обвинението за „Јовањица 2“ тврди три случаи на заплена на дрога поврзани со Колувија, од кои едниот е поврзан со Македонија.
Во јуни 2019 година, Миодраг Познан, попознат по прекарот Столар, беше уапсен на граничниот премин Прешево, влегувајќи од Македонија во Македонија. Во близина на него биле пронајдени скоро 33 килограми марихуана спакувана во 70 пакувања. Тој дрогата ја превезувал во возило „Фолксваген Транспортер“ со регистарски ознаки Марибор, кое било во сопственост на компанијата Страбаг со седиште во Словенија.
Членовите на групата се обидоа да влијаат на Познан, кога Славиша Милинковиќ, друг обвинет опфатен со обвинението „Јовањица 2“, го посети во притвор по апсењето, според БИРН. Тој изврши притисок врз Познан да не ги спомнува членовите на оваа група во негова одбрана на судењето, а во неколку наврати ја информираше Колувија за овие разговори, се додава во текстот на оваа истражувачка мрежа.
Потсетуваат дека Познан беше осуден на шест години затвор со правосилна пресуда на Високиот суд во Врање во септември 2019 година. Тој се бранеше со молчење, а на главниот претрес ја призна вината, рече дека тоа го сторил заради тешката финансиска состојба и додаде дека жали за тоа.
Во другите два случаи, дилерите на марихуана не откриваат на судењето од каде потекнува дрогата пронајдена во нив, а едниот рече дека не може да одговори на овие прашања поради неговата и безбедноста на неговото семејство, пренесува БИРН.

Роднините на Заев во бизнисот со одгледување марихуана

Освен врската со веќе споменатите македонски соработници на Предраг Колувија, актуелниот премиер Зоран Заев, односно неговите блиски роднини Трајче и Бобан Заев се занимаваат и со производство на марихуана. Тие имаат удел во сопственост на компании за производство на медицински канабис – МАМ од Свети Никола и Фарма медика канабис од Валандово.

Извор: google

Едно неодамнешно апсење е исто така поврзано од медиумите и македонското спротивставување на семејството Заев. Имено, во април годинава, во акција на американската ДЕА и македонската полиција, уапсени се неколку лица за вмешаност во шверц на 200 килограми марихуана, а меѓу нив има и лице за кое опозицијата тврди дека е возач на премиерот односно братучед на министерот Трајче Заев. Во нејасно негирање, Заев рече дека уапсеното лице не било вработено кај него, но не негирал дека го управувал.

Иако факт е дека во случајот со Јовањиќ, беа напишани дури две обвиненија, а дека од друга страна беа припадници на полицијата и безбедносните служби, тие не се занимаваат со детали што ќе дадат поширока слика и може да укажат на можни врски меѓу обвинетиот и државниот врв.наведува БИРН. Досега поднесените обвиненија не нудат одговори на овие прашања.

Извор: birn

Оваа публикација (статија) е создадена со поддршка на глобалната програма „Борба против нелегалните финансиски текови“ спроведена од ГИЗ, а финансиски поддржана од германското федерално министерство за економска соработка и развој и норвешкото Министерство за надворешни работи.

Содржината на овој текст е единствена одговорност на БИРН. Написот не ги одразува ставовите на ГИЗ, германското сојузно министерство за економска соработка и развој или норвешкото Министерство за надворешни работи.

Ova publikacija (članak) nastala je uz podršku svetskog programa „Borba protiv ilegalnih finansijskih tokova“ koji sprovodi GIZ, a finansijski ga podržavaju nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj i norveško Ministarstvo spoljnih poslova.

Sadržaj teksta je isključiva odgovornost BIRN-a. Članak ne odražava nužno stavove GIZ-a, nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj ili norveškog Ministarstva spoljnih poslova.

Извор: birn

Текстот е превземен од birn.rs.