„ОТВОРЕН БАЛКАН“ ПРОДОЛЖУВА

Европската унија оди напред, а балканскиот регион останува заглавен

Северна Македонија е одличен пример за неисполнетите ветувања на Европската Унија.- Ослабената перспектива на евроинтеграциите се заканува да не остави пораспаднати од кога било, стои во заедничкото соопштение.

Извор: google

Северна Македонија е одличен пример за неисполнетите ветувања на Европската Унија.- Ослабената перспектива на евроинтеграциите се заканува да не остави пораспаднати од кога било, стои во заедничкото соопштение.

Вицепремиерот за европски прашања на Северна Македонија Никола Димитров, српскиот претседател Александар Вучиќ, албанскиот премиер Еди Рама потпишаа заедничка изјава „Иднината на проширувањето – поглед од регионот“, во која ја потврдија својата решеност за продлабочување на економската соработка во рамките на иницијатива „Отворен Балкан“, која се надоврзува на агендата на Берлинскиот процес.

Никола Димитров, Александар Вучиќ и Еди Рама во Заедничката изјава по средбите во рамки на иницијативата „Отворен Балкан“ потсетија дека Европската Унија, заедно со партнерите од регионот, ја потврдија недвосмислената поддршка за европската перспектива на Западен Балкан на Самитот на Брдо на 6 октомври. дека Западен Балкан исто така ја повторил својата посветеност на европските вредности и демократски принципи, владеењето на демократијата и владеењето на правото.

„Сепак, сомнителниот капацитет на Европската унија да интегрира нови членки, внатрешните дебати меѓу земјите-членки на ЕУ и билатералните односи го попречија вистинскиот напредок на регионот кон ЕУ. На хартија, политиката за проширување останува активна. Во пракса, сепак, постои растечко разочарување кај граѓаните од регионот во однос на перспективата на ЕУ. Дополнително, доцнењето на перспективата на ЕУ го чинеше регионот премногу во политичка смисла“, се вели во Заедничката изјава.

Посочуваат дека Северна Македонија е одличен пример за неисполнети ветувања на Европската Унија бидејќи нејзината Влада се обиде да ги исполни условите на Брисел, за да се најде изолирана и оставена да се справува со последиците од одлуките на ЕУ.

„Оваа ослабена перспектива на европската интеграција се заканува да не остави пораспаднати од кога било. Чувството е вообичаено во целиот регион. Додека Европската унија развива нови и далекусежни стратегии, регионот очајно се обидува да ги спроведе постоечките. „Иако нашиот пат кон Европската унија излета од колосек, ние остануваме посветени на достигнување на стандардите на ЕУ“, се вели во текстот на Заедничката изјава.

Извор: google

Вучиќ, Рама и Димитров потенцираат дека не можат да дозволат оваа негативна спирала да ја загрози самата основа на иднината и просперитетот на регионот.

„Европската унија оди напред, додека регионот е заглавен во дилемите на самата ЕУ. Европската унија треба и мора да ги истражи сите патишта за побрза интеграција на Западен Балкан во пресрет на пристапувањето, заедно со нејзините заложби за постепено вклучување, како што е дефинирано во новата методологија. Соодветно, би било корисно да се вклучи регионот во развојот на трговската и даночната политика на Европската унија, како што е механизам за прилагодување на границата за емисија на јаглерод диоксид и заштитни привремени мерки за ограничување на увозот на челик, да наведеме неколку, „заеднички се вели во соопштението.

Тие веруваат дека може да се истражи и можноста за изземање на Западен Балкан од различни мерки на трговската политика ерга омнес, и дека универзитетите би можеле да се вклучат во областа на високото образование и истражувањето на Европската унија, со што ќе се обезбедат еднакви шанси за учество во приспособени програми на ЕУ. , истражување и иновации.

„Истовремено, нашето земјоделство плаче за дополнителни средства и има огромен потенцијал за проширување и испорака на висококвалитетни производи на пазарот на Европската унија. Ова може да спречи негативно влијание врз стабилизацијата и економските перформанси на регионот. Сметаме дека во интерес на Европската Унија е да помогне во изградбата и промовирањето на безбеден и просперитетен регион. И повеќе од тоа – би можеле заеднички да го истражиме учеството во Шенген и постепената интеграција на единствениот пазар на Европската унија“, се вели во Заедничката изјава.

Вучиќ, Рама и Димитров посочуваат и дека денешниот свет брзо се менува и дека е време да се дејствува решително.

Извор: google

„Не можеме да си дозволиме ниту ќе ни биде простено за пропуштените можности, уживање и недостаток на одлучност да ја постигнеме оваа стратешка визија. Треба подобро да се разбереме ако сакаме да постигнеме најдобри резултати. Ако некој мисли дека треба да дејствуваме сега, тоа За таа цел, денеска ја потврдивме нашата решеност да ја продлабочиме нашата економска соработка во рамките на иницијативата Отворен Балкан, надградувајќи ја агендата на Берлинскиот процес и фокусирајќи се на брза и прилагодена имплементација“, се вели во Заедничката изјава.

Беше констатирано и дека во тој потфат се ангажирани стопанските комори, задолжени да подготват детални насоки за спроведување на Меморандумот за разбирање за соработка во олеснувањето на увозот и извозот, кој беше потпишан во Скопје на 29 јули.

„Денеска одобривме детален план за имплементација на мерките за олеснување на трговијата и побаравме од Регионалната стопанска комора на Западен Балкан дополнително да го следи процесот на имплементација. Исто така одлучивме да формираме Меѓуресорски совет, кој тесно ќе соработува со стопанските комори да се спроведат овие мерки“ соопштија за јавноста во заедничката изјава.

Лидерите на трите земји посочуваат дека Западен Балкан е подготвен за придвижување
со забрзано темпо и дека треба да одиме напред, но дека Европската унија треба да се движи и кон Западен Балкан.

„Да се ​​остане без опција не е лесно, потребна е иницијатива. Ги покануваме сите други партии во регионот да ни се придружат и да им посакаме добредојде. Отворен Балкан е отворен“, се вели во интегралниот текст на Заедничката изјава.