ПРОСЕК ВО РЕГИОНОТ

Босна е подобра од Македонија, просечната нето-плата во мај беше 501 евра

САРАЕВО – Просечната месечна нето-плата по вработен во Босна и Херцеговина за мај 2021 година изнесува 981 конвертибилна марка (КМ), или 501 евро и е номинално пониска за 0,7 проценти во споредба со декември 2020 година.

Извор: google

САРАЕВО – Просечната месечна нето-плата по вработен во Босна и Херцеговина за мај 2021 година изнесува 981 конвертибилна марка (КМ), или 501 евро и е номинално пониска за 0,7 проценти во споредба со декември 2020 година.

Просечната нето плата во мај била номинално поголема за 4,4 проценти во споредба со истиот месец лани, покажуваат податоците на Агенцијата за статистика, пренесува Танјуг.

Највисоки просечни плати во споменатиот месец се забележани во деловниот сектор за финансии и осигурување 1.564 км (799 евра), во производството и снабдувањето со електрична енергија, гас, пареа и климатизација 1.480 км (757 евра) и во информациите и комуникацијата сектор 1.439 КМ (736 евра).).

Исплатени се најниски плати на работниците во дејноста обезбедување сместување и подготвување и сервирање храна 584 КМ (298 евра), во административни и помошни услужни дејности 675 КМ (345 евра), и во градежништво 680 КМ (348 евра).

Просечната месечна бруто-плата по вработен во мај 2021 година изнесува 1.519 км (776,6 евра) и е номинално пониска за 0,5 проценти отколку во декември 2020 година, додека на годишно ниво е номинално поголема за 4,7 проценти.