Нов карантин

Повторно под клуч - Филипче со предлог за полициски час од 22h до 05h

Владата утре ќе се произнесе на предлогот на Комисијата за заразни болести да има полициски час од 22 до 05 часот на територијата на целата земја. Сè позивесно е дека повторно ќе бидеме под клуч.

Извор: unsplash

Владата утре ќе се произнесе на предлогот на Комисијата за заразни болести да има полициски час од 22 до 05 часот на територијата на целата земја. Сè позивесно е дека повторно ќе бидеме под клуч.

Министерот Филипче на денешната средба на Комисијата образложи дека овој предлогот е поради тоа што изминативе недели најмногу инфицирани има поради трансмисија на вирусот преку собири, но и непочитување на воведените мерките за носење заштитна опрема, држење дистанца и негрупирање.

Во есенскиот период кога бројот на заболени на дневна основа искачуваше над 1500 лица, немаше потреба од ваква рестрикција – ситуацијата била под контрола. Дали сега ситуацијата е дефинитивно вон контрола што се предлага ваква мерка?

Дали со ваквата мерка доаѓаат старите и добропознати карантински проблеми – за дел од фабриките и компаниите ќе се издаваат повторно дозволи за работа? За сметка на тоа, дел од малите бизниси кои егзистираат и од ноќна работа исто би оделе под клуч.