ЕУ донира вакцини

Државите на Западен Балкан ќе добијат вакцини како донација

САРАЕВО – Претседателот на Европската комисија Урсула фон дер Лајен го информираше претседателот на Советот на министри Зоран Тегелтија дека во втората половина на април, ќе започне испораката на 650 000 вакцини против коронавирусот Pfizer, кои се донации на ЕУ и ќе бидат целосно бесплатни.

Извор: google

САРАЕВО – Претседателот на Европската комисија Урсула фон дер Лајен го информираше претседателот на Советот на министри Зоран Тегелтија дека во втората половина на април, ќе започне испораката на 650 000 вакцини против коронавирусот Pfizer, кои се донации на ЕУ и ќе бидат целосно бесплатни.

„Дистрибуцијата на контингентот од 650 000 вакцини ќе биде договорена со секоја од земјите од Западен Балкан одделно“, објави Советот на ЕУ.

За време на телефонскиот разговор, одржан на покана од фон дер Лејен, заеднички беше оценето дека забрзувањето на производството и рамноправната и правична глобална дистрибуција на вакцините, како и поголема солидарност помеѓу сите земји кои се клучни за стабилизација и закрепнување, како и надминување на проблемите предизвикани од пандемијата на коронавирусите.

Во оваа прилика, претседателот на Советот на министри изрази благодарност до Урсула фон дер Лајен за вестите за донацијата на вакцини, како и за поддршката и иницијативите во кои се вклучени земјите на Западен Балкан, а кои се однесуваат само на земјите-членки.