НЕВИСИТНИТЕ ЗА ФУДБАЛСКИОТ КЛУБ

Роман Абрамович го доби спорот против познатата издавачка куќа

ЛОНДОН – Познатата издавачка куќа Харпер Колинс денеска ја заврши тужбата за тужбата за клевета против рускиот бизнисмен Роман Абрамович во книгата за рускиот претседател Владимир Путин, со која се согласи да промени одредени делови од текстот поврзани со купувањето на лондонскиот фудбалски клуб Челзи.

Извор: google

ЛОНДОН – Познатата издавачка куќа Харпер Колинс денеска ја заврши тужбата за тужбата за клевета против рускиот бизнисмен Роман Абрамович во книгата за рускиот претседател Владимир Путин, со која се согласи да промени одредени делови од текстот поврзани со купувањето на лондонскиот фудбалски клуб Челзи.

Во книгата објавена минатата година, британската новинарка Кетрин Белтон пишуваше за политичкиот подем на Владимир Путин и се занимаваше со неговите соработници од поранешните советски разузнавачки структури кои дојдоа на влијателни позиции и се збогатија по промената на руското раководство во 1999 година и доаѓањето на Путин на власт. .

Адвокатите на рускиот милијардер Роман Абрамопвич пред судот тврдеа дека книгата содржела неточни информации и дека е заснована на лагата дека Абрамович го купил Челзи како средство за корупција на Западот, што самиот Абрамович го негираше и постојано го карактеризираше како клевета, пренесува Танјуг.

„За разлика од настаните опишани во таа книга, амбицијата на Абрамович со фудбалскиот клуб Челзи отсекогаш била јасна и транспарентна: да создаде тимови од светска класа на фудбалскиот терен и да му овозможи на клубот да игра позитивна улога во заедницата“, рече портпаролот на рускиот бизнисмен.

Портпаролот изрази задоволство што и издавачката куќа Харпер Колинс и авторот му се извиниле на Абрамович, се согласиле да направат промени во текстот и да отстранат неколку лажни тврдења за него.

На спорните делови од текстот им недостасуваат докази и беа навистина лажни“, изјави портпаролот на Абрамовиќ и потврди дека сопственикот на фудбалскиот клуб Челзи не барал отштета, туку дека паричната казна е донирана во добротворни цели.