НОВА мРНА ТЕХНОЛОГИЈА

По Ковид вакцината - Модерна ја започна борбата против ХИВ, благодарејќи на мРНА технологијата

Оваа недела, американската фармацевтска компанија Модерна ја започнува клиничката фаза 1 студија за вакцината против ХИВ. Се заснова на истата mRNA платформа што компанијата ја користеше за својата вакцина Ковид-19.

Извор: google

Оваа недела, американската фармацевтска компанија Модерна ја започнува клиничката фаза 1 студија за вакцината против ХИВ. Се заснова на истата mRNA платформа што компанијата ја користеше за својата вакцина Ковид-19.

Денес нема лек за ХИВ. Но, постојат лекови, исто така наречени антидепресиви, кои можат да го намалат вирусот во телото толку многу што нивото не може да се измери.

Претходно, беа направени обиди да се развијат вакцини што ќе предизвикаат имунолошкиот систем на телото самостојно да произведува неутрализирачки антитела против инфекцијата. Но, тие не вродија со плод како што се надеваа. American Modern верува дека ќе успее со помош на mRNA технологијата.

Појдовна точка е употребата на молекули на гласник РНК, кои кодираат протеин, а со тоа го активираат посакуваниот имунолошки одговор во телото.

„Модерна“ постигна голем успех со својата mRNA вакцина против Ковид-19. Се покажа дека е преку 94 проценти ефикасно во клиничките испитувања. Во април оваа година, компанијата објави дека, заедно со фондацијата Бил и Мелинда Гејтс, инвестираат меѓу другото и во развојот на вакцина против ХИВ.

Првите испитувања на луѓе официјално ќе започнат оваа недела. Тоа е она што го вели Гизмодо, повикувајќи се на податоци од клиничката база trialtrials.org поддржани од Националниот институт за здравство на САД.

Во првата фаза клиничкото испитување, првата фаза во која се тестира вакцината на луѓе, ќе опфати 56 волонтери и здрави луѓе без ХИВ. Целта на студијата е да се тестира безбедноста на вакцината и да се измери имунолошкиот одговор на учесниците. Од особен интерес се Б -клетките кои се одговорни за производство и одржување на антитела.

Една од предностите истакнати со mRNA технологијата е дека вакцината се произведува побрзо во споредба со традиционалните методи. На пример, истражувачите можат брзо да ги прилагодат најдобрите антигени, деловите на вирусот што произведуваат имунолошки одговор, и на тој начин да добијат поефикасна вакцина.

Современата студија за првата фаза од вакцината против ХИВ не се очекува да заврши до 2023 година, што значи дека може да поминат неколку години пред да се појави на пазарот, пренесува НуТекник.