ИТАЛИЈА И ХРВАТСКА ВО ВОЈНА

Хрватска и Италија повторно „во војна“ заради заштита на италијанското „Prosecco“

Во Европа, постои економски конфликт околу означувањето на хрватското вино „прозеко“ со италијанското „просеко“, а Франција се противи на рускиот закон со кој се забранува увоз на вино декларирано како шампањ. Двете вина може да имаат слични имиња, но само под услов потрошувачите јасно да ги разликуваат, е аргумент што го користат најпознатите европски производители, додека беснее економска војна околу брендирањето на овој производ.

Извор: google

Во Европа, постои економски конфликт околу означувањето на хрватското вино „прозеко“ со италијанското „просеко“, а Франција се противи на рускиот закон со кој се забранува увоз на вино декларирано како шампањ.

Двете вина може да имаат слични имиња, но само под услов потрошувачите јасно да ги разликуваат, е аргумент што го користат најпознатите европски производители, додека беснее економска војна околу брендирањето на овој производ. „Prosecco“ против „Прошеко“, како што може да се нарече конфликтот меѓу Италија и Хрватска, е еден од примерите, а сличен спор се води деновиве меѓу Франција и Русија за шампањ.

Двете земји се согласија да работат на решавање на конфликтот околу новиот руски закон со кој се бара француските производители на шампањ да ги означат своите шишиња како пенливо вино. Од јули, според оваа регулатива, сите странски добавувачи во Русија мора да го користат описот на пенливо вино на етикетата на шишето, а само локалните производители можат да пишуваат „шампањ“ на етикетата, што е руски еквивалент на шампањ, објави Ројтерс. Законот ги налути француските производители на шампањ кои ги прекинаа испораките во Русија и ја поттикнаа француската влада да се закани со акција во Светската трговска организација.

Од друга страна, повторениот обид на Хрватска да го регистрира своето далматинско слатко вино „прозеко“ ги налути Италијанците, кои тврдат дека единствениот вистински „просеко“ е оној направен во северна Италија. Загреб ја започна постапката во Брисел за меѓународно признавање на името на своето вино веднаш по влезот во ЕУ во 2013 година, но тоа барање беше одбиено поради „сличности со италијанскиот „Prosecco“.

Деновиве европските медиуми со посебно внимание го следат овој настан и откако Европската комисија објави дека ќе го објави барањето на хрватските власти за регистрација на традиционалниот термин „прозеко“ во Службен весник на ЕУ, уште посилна реакција следеше од италијанските европратеници. Наведувајќи дека пред оваа „луда одлука“, ЕУ е подготвена да оди на барикади со цел да го одбрани италијанскиот „Prosecco“ и работните места на илјада луѓе на секој можен начин, италијанските европратеници велат дека нема да се откажат.

– Одлуката на Европската комисија за признавање на заштитената ознака од географско потекло на хрватското вино „Прошеко“ е погрешна. Министерството за земјоделство веќе се изјасни против тоа признавање и ќе ги искористи сите релевантни аргументи со цел да го одбие барањето на Хрватска за регистрација – се вели во соопштението на италијанското Министерство за земјоделство. Австриските медиуми ја пренесуваат и изјавата на Лука Заје, претседателот на италијанскиот регион Венето, во која се произведува просекот, кој рече дека Европа не го брани идентитетот на своите територии.

– Пред многу години, Италија го заштити својот „Prosecco“ на европскиот внатрешен пазар. Ова значи дека вината со исто или слично име не можат да се продаваат во ЕУ доколку не потекнуваат од регионот Венето. Хрватската иницијатива во корист на „Прошеко“ е напад врз нашиот „Prosecco“ , кој се извезува најмногу во светот, но и најкопиран – се наведува во писмото на италијанското земјоделско здружение „Колдирети“. Во последниве години, италијанската влада се бореше да го заштити идентитетот на „Prosecco“ . Планинската област во северна Италија, каде што се произведува „Prosecco“ , беше прогласена за специјална област од владата во Рим во 2009 година, а делот од италијанската провинција каде што се произведува беше прогласен за светско наследство на УНЕСКО.

Заштитата на традиционалните производи е стандардизирана постапка, која земјите -членки на ЕУ континуирано ја спроведуваат, прво на национално ниво, а потоа и на ниво на Унијата. ЕУ вели дека ова се вообичаени процедури што често се спроведуваат на заедничкиот пазар. Заштитата на традиционалните производи им овозможува на производителите да ја заштитат интелектуалната сопственост, квалитетот и угледот во однос на заштитата од имитации, ги собира производителите и ги охрабрува заедно да влезат на пазарот.