ЛОША КОНТРОЛА ВО РЕГИОНОТ

Што е етилен оксид, поради што сладоледите Сникерс и Твикс беа повлечени?

Етилен оксид, кој предизвика повлекување на сладоледот М & М, Сникерс и Твикс од хрватскиот и српскиот пазар, американската Агенција за заштита на животната средина го означува како канцероген, но опасноста по здравјето постои само поради долгорочно изложување, па оние кои јаделе неколку на овие сладоледи не треба да им е грижа, вели за Nova.rs токсиколог, проф. Д -р Петар Булат.

Извор: google

Етилен оксид, кој предизвика повлекување на сладоледот М & М, Сникерс и Твикс од српскиот пазар, американската Агенција за заштита на животната средина го означува како канцероген, но опасноста по здравјето постои само поради долгорочно изложување, па оние кои јаделе неколку на овие сладоледи не треба да им е грижа, вели токсиколог, проф. Д -р Петар Булат.

Српското Министерство за земјоделство доби предупредување од системот за брза тревога на Европската унија дека сладоледите М & М, Сникерс и Твикс, увезени од ЕУ, содржат стабилизатор „Lygomme FM 4600 / Box25 / STD / E800“ над дозволените граници, што за првпат беше откриена од Шпанија. Затоа, започна повлекувањето на овие производи од продажба и забраната за нивниот увоз.

Професорот Булат објаснува дека во овие производи е пронајден етилен оксид, кој се користи во медицината, покрај јонизирачкото зрачење, за стерилизирање игли за шприц.

„Тоа е гасна, нестабилна супстанција, која испарува по стерилизација“, објаснува Булат.

На прашањето како се најде етилен оксид во сладоледот, тој рече дека производителот на сладолед најверојатно го купил додатокот од некој кој немал доволно чисто производство.

„Етилен оксид е еден од почетните материјали за производство на етилен гликол што се користи како антифриз. Верувам дека ова е додаток кој е задолжен да не го затегне премногу сладоледот, за да биде покремаст “, објаснува професорот.

Етилен оксид, вели тој, може да биде многу опасен за некој кој е изложен на екстремно високи концентрации или ако изложеноста на ниски концентрации трае долго време.

„Високите концентрации на овој гас може да бидат изложени на некого главно преку респираторните органи. Во тој случај, прво се јавува иритација на респираторниот тракт, кашлање, кинење на очите. Исто така, може да доведе до нарушувања на централниот нервен систем, но само во случај на екстремно големи дози “, објаснува токсикологот.

Супстанцата, вели тој, американската агенција за заштита на животната средина ја нарекува канцерогена, додека Меѓународната агенција за истражување на ракот ја класифицира како супстанца за која постојат ограничени докази дека е канцерогена.

„Американците ја поврзуваат долгорочната изложеност на етилен оксид со појава на рак на дојка кај жени и малигни заболувања на лимфните јазли. Самиот факт дека се споменува во таа светлина покажува дека не е погодно да се најде во храната. Но, сигурно нема опасност за некој што изел неколку од споменатите сладоледи “, вели професорот.

Зошто Хрватска и Србија не го открија проблемот сами?

На прашањето зошто дознавме за проблемот од Европската унија, тој објасни дека постапката за контрола на храната при увоз во Србија постои, но она што се очекува да се појави е контролирано.

„Првото нешто што би го провериле со сладолед, на пример, е микробиолошката исправност, а потоа и некои други карактеристики, но ова е многу специфична работа. „Нешто слично може да се контролира на барање на инспекторот“, вели професорот.

Тој објаснува дека Шпанците најверојатно ја нашле оваа супстанца во сладоледот додека правеле поширока анализа како дел од систематско испитување и дека реакцијата што следела по откритието била соодветна.

„Производителот ги повлече производите, а за оние што беа веќе во продажба, тие ги дадоа етикетите на производот – бројот на адитивниот дел (0013925497). Со внесување на првите шест цифри од производот, продавачот може да провери дали е сладолед со спорната супстанција и да го повлече доколку е. Тоа е она што секој треба да го направи сега “.

Појавата на етилен оксид беше откриена во февруари во сусам, кој на српскиот пазар пристигна од Индија, по што спорниот производ беше повлечен од продажба.
Етилен оксид, кој предизвика повлекување на сладоледот М & М, Сникерс и Твикс од српскиот пазар, американската Агенција за заштита на животната средина го означува како канцероген, но опасноста по здравјето постои само поради долгорочно изложување, па оние кои јаделе неколку на овие сладоледи не треба да им е грижа, вели токсикологот, проф. Д -р Петар Булат.